Η θεραπεία αυτή αντισωμάτων, η κωδική ονομασία της οποίας είναι AZD7442, δεν έχει ωστόσο δείξει προηγουμένως αν είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό. Όμως, όταν χορηγείται πριν να έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό, έχει αποτέλεσμα, διευκρινίζει η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της.
Στην περίπτωση αυτή, μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου, σύμφωνα με τα δεδομένα της τρίτης φάσης, δηλαδή των κλινικών δοκιμών μεγάλου εύρους που αποσκοπούν να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.
Η AstraZeneca σημειώνει επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση σοβαρής COVID-19 ή θανάτου. Στις δοκιμές αυτές, οι οποίες έγιναν στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετείχαν 5.197 άνθρωποι, το 75% των οποίων παρουσίαζε συννοσηρότητες (συνυπάρχουσες παθήσεις). Η θεραπεία χορηγήθηκε ενδομυϊκά.
«Με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα εμβόλιο για να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους ζωές», υπογράμμισε ο Μάιρον Λέβιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δοκιμής.
«Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια κατά της COVID-19», συμπλήρωσε ο Μενέ Πάγκαλος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της AstraZeneca, ο οποίος δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει επιπρόσθετα δεδομένα για τις δοκιμές αργότερα φέτος.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το εργαστήριο διευκρινίζει ότι θα καταθέσει φάκελο στις αρχές που είναι αρμόδιες για την υγεία για να εξασφαλίσει έγκριση για επείγουσα χρήση ή την επικύρωση υπό προϋποθέσεις της θεραπείας, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η AstraZeneca ήταν εξάλλου μια από τις πρώτες που επικύρωσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19, το οποίο προκάλεσε ωστόσο ερωτήματα λόγω πολύ σπάνιων παρενεργειών, γεγονός το οποίο ώθησε χώρες να περιορίσουν τη χρήση του.
Εξάλλου, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δόθηκε την Πέμπτη, στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech είναι πιο αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, αλλά η αποτελεσματικότητά του φθίνει πιο γρήγορα από αυτή του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 19:30 για το Αφγανιστάν
- Καίει για πέμπτη ημέρα η φωτιά στα Βίλια – Πού βρίσκεται το πύρινο μέτωπο
- Συναγερμός στον Έβρο λόγω Αφγανιστάν – Σήμερα η περιοδεία-επιθεώρηση Παναγιωτόπουλου-Χρυσοχοΐδη
- Κορονοϊός: Το τέταρτο κύμα χτυπά τα νησιά και πνίγει τις ΜΕΘ
- Στη Μύκονο κόλλησε κορονοϊό ο Νίκος Οικονομόπουλος – Τα νεότερα για την υγεία του
- Καιρός-Αρναούτογλου: Με δυο λόγια: Προσοχή! – Οι καιρικές συνθήκες μέχρι 28 Αυγούστου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter