Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται να εισηγηθεί τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού εφήβων 15-17 ετών αλλά και μικρότερων, από 12 ετών, που ανήκουν όμως σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Η ανακοίνωση για την εισήγηση της Επιτροπής που αφορά στον εμβολιασμό των εφήβων είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και αμέσως αφού δοθεί το «πράσινο φως» θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό πρώτα των παιδιών, που από Σεπτέμβριο θα είναι στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και στην τελική ευθεία προετοιμασίας για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.
Το σκεπτικό
Εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο η Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγείται σε σύσταση για εμβολιασμό εφήβων άνω των 15 ετών, ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, Γεώργιος Χρούσσος, επισημαίνει στον «Ε.Τ.»: «Είναι δύο λόγοι που μας οδηγούν σε μια τέτοια εισήγηση. Καταρχάς και ίσως λόγω του καλοκαιριού, ενώ είναι διαθέσιμα τα εμβόλια και τα εμβολιαστικά κέντρα, έπεσε λίγο η ζήτηση. Αν και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως καταγράφεται άνοδος. Ο δεύτερος είναι η μετάλλαξη Δέλτα».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «από 16 ετών και πάνω τα παιδιά είναι σαν ενήλικες. Εφόσον το κάνουμε το εμβόλιο από 18 και πάνω, δεν έχει διαφορά να κατέβει στους 16χρονους. Η νέα μετάλλαξη πάει να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο και θα έρθει και εδώ. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική, θα αντικαταστήσει το προηγούμενο στέλεχος και θα πιάσει αυτούς που είναι ανεμβολίαστους και τα παιδιά». Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι η νέα μετάλλαξη «προτιμά», όπως όλα δείχνουν, τα παιδιά, καθώς ανήκουν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, με αποτέλεσμα ο ιός να βρίσκει… χώρο να εισχωρήσει και να δημιουργηθεί διασπορά.
Τονίζει δε τα παιδιά εξακολουθούν να μη νοσούν βαριά κατά κανόνα και συνήθως μπορούν να περνούν τον ιό εντελώς ασυμπτωματικά. Ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι ανάγκη να εμβολιαστούν για λόγους συλλογικής ανοσίας. Μάλιστα, ο κ. Χρούσσος μεταφέρει την εμπειρία του ως παιδίατρος λέγοντας ότι οι γονείς δεν φαίνονται ανήσυχοι και είναι αρκετοί όσοι επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Αύξηση περιστατικών
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Παρόλο που τα περιστατικά της μετάλλαξης «Δέλτα» μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 54 συνολικά -από τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί-, οι μολύνσεις με κορονοϊό σε παιδιά 0-17 ετών παρουσιάζουν ελαφριά αύξηση τους τελευταίους μήνες, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από τη μείωση μολύνσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες και «μετατόπιση» σε όλο και νεότερες που εντάχθηκαν τελευταίες στην επιχείρηση «Ελευθερία». Πιο αναλυτικά, τα παιδιά 0-17 ετών αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου των κρουσμάτων Covid-19 την περασμένη Πέμπτη. Αντίθετα, την 1η Μαΐου αντιπροσώπευαν το 7,6% του συνόλου των κρουσμάτων. Την 1η Μαρτίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,1%.
«Δεν πιστεύουμε ότι εμβολιάζοντας τρεις χρονιές παιδιών του Λυκείου θα σώσουμε την Ελλάδα. Αυτό που λάβαμε υπόψη μας είναι βέβαια, προφανώς, ο φόβος της μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η οποία θεωρούμε ότι θα επικρατήσει στην Ελλάδα και θα αυξήσει πιθανόν τον αριθμό των κρουσμάτων. Και λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη τα χαρακτηριστικά των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας, δηλαδή των παιδιών του Λυκείου, που αφορούν στη μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσουν, στη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν και η νόσος τους να μοιάζει πιο πολύ με αυτή την ενηλίκων παρά των μικρών παιδιών», επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία επίσημη ενημέρωση για τη νόσο Covid-19.
Εξήγησε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά αλλάζουν πολλές τάξεις, αναμιγνύονται με παιδιά από άλλα σχολεία, έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Εκανε γνωστό, επίσης, ότι ήδη και χωρίς να προβλέπεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών οι παιδίατροι συστήνουν σε γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους που είναι στη Β’ και στην Γ’ Λυκείου κατά της γρίπης ώστε να μη χάνουν χρόνο από το στόχο τους να μπουν στο πανεπιστήμιο αρρωσταίνοντας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλατφόρμα για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός 16άρηδων και 17άρηδων θα ανοίξει μέσα στον Ιούλιο. Λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και το πού θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για εφήβους από 12 ετών και πάνω, στη χώρα μας δεν θα συσταθεί προς το παρόν ο εμβολιασμός κάτω των 15 ηλικιών για όλα τα παιδιά, παρά μόνο για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα. Εφηβοι από 16 ετών με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα εμβολιάζονται ήδη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter