Ο τετραψήφιος αριθμός των νέων περιστατικών το Σάββατο (1.001), μετά από συνεχή πτώση τους τελευταίους μήνες και τα σχεδόν διπλάσια κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε συγκριτικά με την προηγούμενη -αύξηση κατά 80,6%-, επικυρώνουν κατά τους ειδικούς ότι η χώρα μας είναι στις αρχές του τέταρτου κύματος. Το επόμενο διάστημα παρά τον καλοκαιρινό καιρό κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο, αφού η μετάλλαξη «Δέλτα» φαίνεται πως απειλεί με σημαντικές εξάρσεις και κατ’ επέκταση πίεση στο σύστημα Υγείας, πιθανόν βέβαια ηπιότερη λόγω μικρότερης ηλικίας των νοσούντων.
Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, παρόλο που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο ώστε να προλάβει το τέταρτο κύμα, κάτι που, βέβαια, διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες με πολύ υψηλότερο «τείχος» ανοσίας. Ετσι, και ενώ είναι πια δεδομένο ότι τον Αύγουστο το υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» θα αποτελεί το 90% των διαγνώσεων, από την προηγούμενη Τρίτη διαπιστώνεται μια αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, που ανέβηκαν πάνω από τα 600, σε δύο ημέρες πέρασαν και το όριο των 700, με αποκορύφωμα το Σάββατο, που «σκαρφάλωσαν» σε λίγο περισσότερα από 1.000, εντείνοντας την ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης.
Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3%, ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%, προσφέροντας «ανάσες» αισιοδοξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιστατικά του Σαββάτου αυξήθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (Σάββατο 26 Ιουνίου) κατά… 167%. Σε επίπεδο εβδομάδας, αυτή που πέρασε τα νέα περιστατικά ανήλθαν συνολικά σε 4.752, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη, όταν το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 2.630. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και χθες με 619 νέα περιστατικά, που για Κυριακή, ημέρα με λίγα τεστ, κρίνονται πολλά από τους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Κυριακή καταγράφηκαν… 236 κρούσματα.
«Εχουμε αύξηση, είναι νωρίς ακόμη να προσδιορίσουμε και να προβλέψουμε πού θα φτάσει. Οφείλεται στη θερινή περίοδο και στη χαλάρωση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και στη μετάλλαξη Δέλτα», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής. Αν και οι ειδικοί χρειάζονται λίγες ημέρες ώστε να εκτιμήσουν πού οδηγείται η επιδημιολογική καμπύλη, τα σημάδια δεν είναι καλά και οι προβλέψεις δυσοίωνες. Για ακόμη μία φορά, η πανδημία δείχνει ότι οι ανατροπές μπορούν να προκύψουν από τη… μια ημέρα στην άλλη και ενώ τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί και η επιδημιολογική κατάσταση ήταν πολύ καλή. Η επιδημιολογική αλλαγή δεν αποκλείεται να πάρει μαζί και τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ετσι, δεν αποκλείεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους να επανέλθει.
Ανάμεσα στα ανησυχητικά δεδομένα είναι οι μολύνσεις στους νέους πολίτες, όπως φαίνεται και από την πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων κατά πέντε έτη σε μόλις μία εβδομάδα. Η αγωνία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται στη νησιωτική χώρα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ξένων και Ελλήνων επισκεπτών με αξιοσημείωτη σε πολλές περιπτώσεις χαλάρωση, μετά από πολλούς μήνες μέτρων. Ηδη στη Μύκονο έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμός, παρά την πολύ υψηλή συμμετοχή των κατοίκων στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ειδικότερα, στο Νησί των Ανέμων το 82,17% των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που έχουν λάβει έστω μία δόση φτάνει το 96,38%.
Η μεγάλη διαφορά του τέταρτου κύματος συγκριτικά με τα προηγούμενα εντοπίζεται στην προστασία των πιο ευάλωτων του πληθυσμού, δηλαδή των ηλικιωμένων, που έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρηθεί τόσο μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς τα κρούσματα θα αφορούν ως επί το πλείστον μικρότερες ηλικίες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι η εικόνα της χώρας μας στα νοσοκομεία ενδεχομένως δεν θα είναι όπως της Βρετανίας και του Ισραήλ, όπου η έξαρση των κρουσμάτων τους έπιασε σε υψηλότερο τείχος συλλογικής ανοσίας, αλλά και με μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης στους άνω των 60. Οι άνω των 60 ετών είναι που ουσιαστικά θα καθορίσουν τις νοσηλείες και τους άλλους σκληρούς δείκτες, αφού έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και να χάσουν τη ζωή τους εάν μολυνθούν με τον κορονοϊό. Στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένο το 70%-75% των άνω των 60 ετών, κάτι που σημαίνει ότι μένει ένα 25%-30% που μπορεί να νοσήσει βαριά και να καταλήξει στο νοσοκομείο.
Οι πιο κρίσιμοι δείκτες, πάντως, μένουν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο. Είναι γνωστό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας ότι νοσηλείες, διασωληνωμένοι και θάνατοι ακολουθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες την έξαρση των κρουσμάτων. Εως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 177, ενώ οι νέοι θάνατοι έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό (έξι χθες).
Για βιαιότητα του τέταρτου κύματος έκανε λόγο ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Οpen) δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως, εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο, γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα». Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι, αν τα δεδομένα συνεχίσουν έτσι το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα. Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει σε ανάρτησή του πως με το μεταλλαγμένο στέλεχος κινδυνεύει και μικρή μερίδα εμβολιασμένων, γι’ αυτό κρίνεται επιτακτική η συνέχιση τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να οδηγηθούν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα όσοι δεν το έχουν ακόμη αποφασίσει.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η επιχείρηση «Ελευθερία» τρέχει και γίνονται διαρκώς προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Εως και το βράδυ του Σαββάτου είχαν συνολικά πραγματοποιηθεί 8.641.748 εμβολιασμοί, από τους οποίους σχεδόν τα πέντε εκατομμύρια αφορούν σε τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.
Ανησυχία προκαλεί η 27χρονη που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου με συμπτώματα θρόμβωσης. Η κοπέλα, 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με Johnson & Johnson, εμφάνισε συμπτώματα αδυναμίας στα άκρα, σημάδια κόπωσης και δυσκολία στην κίνηση, και έτσι άμεσα διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, απ’ όπου όμως λόγω κρισιμότητας της κατάστασής της κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό του Ρίου.
Στο μεταξύ, η αυστηροποίηση του πλαισίου μετακινήσεων από σήμερα προς τα νησιά έχει οδηγήσει του πολίτες στην… αναμονή για rapid test στα σημεία όπου οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ διενεργούν δωρεάν τεστ. Από χθες στο μετρό του Συντάγματος, όπου καθημερινά βρίσκονται τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές.
Η ζήτηση αυξήθηκε, καθώς είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού rapid test για επιβίβαση στο πλοίο για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η άλλη επιλογή είναι να πληρώσει κάποιος ιδιωτικά το τεστ (20 ευρώ για rapid) σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Τρεις δόσεις σε μεταμοσχευμένους
Τρίτη δόση θα χρειαστούν οι μεταμοσχευμένοι, όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, με τις γαλλικές αρχές ήδη να προτείνουν επιπλέον δόση σε αυτή την ομάδα ευάλωτων πολιτών. Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων έχει παρατηρηθεί μια μειωμένη ανοσολογική απάντηση μετά από δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου. Εχουν, επίσης, περιγραφεί πολλές περιστάσεις σοβαρής λοίμωξης Covid-19 σε τέτοιους ασθενείς μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα μιας σειράς 101 μεταμοσχευμένων ασθενών που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου mRNA της εταιρίας Pfizer, όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «The New England Journal of Medicine».
Η ομάδα των ασθενών περιλάμβανε 78 μεταμοσχευμένους νεφρού, 12 μεταμοσχευμένους ήπατος, 8 μεταμοσχευμένους πνεύμονα ή καρδιάς, και 3 παγκρέατος. Οι πρώτες δύο δόσεις είχαν απόσταση ενός μήνα και η τρίτη δόση δόθηκε 61 ημέρες μετά τη δεύτερη. Ο χρόνος μεταξύ της μεταμόσχευσης και του εμβολιασμού ήταν 97 +/- 8 μήνες. Ο τίτλος των αντισωμάτων ήταν 0% πριν από την πρώτη δόση, 4% πριν τη δεύτερη, 40% πριν την τρίτη, και 68% τέσσερις εβδομάδες μετά την τρίτη δόση. Το 44% των αρνητικών ασθενών για αντισώματα πριν από την τρίτη δόση απέκτησε θετικό τίτλο μετά, και σε όσους είχαν θετικό τίτλο αντισωμάτων πριν την τρίτη δόση ο τίτλος αυτός αυξήθηκε σημαντικά μετά την τρίτη δόση. Οι ασθενείς που δεν είχαν αντισωματική απάντηση ήταν μεγάλοι σε ηλικία, είχαν ανοσοκαταστολή σε μεγαλύτερο βαθμό και είχαν χαμηλότερη σπειραματική κάθαρση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter