Η περασμένη Τετάρτη ήταν «ρεκόρ» των τελευταίων μηνών με τα περιστατικά να ανεβαίνουν σε 2702. Επιστήμονες έχουν εκφράσει δημοσίως την άποψή τους ότι αυτή την εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να αγγίξουν ή να ξεπεράσουν τις 3000. Με την πίεση στα νοσοκομεία να χτυπά «κόκκινο» είναι δεδομένο ότι το «απαγορευτικό» ιδιαίτερα όσον αφορά στην Αττική παίρνει παράταση.
Η κυβερνητική πρόθεση είναι να ξεκινήσει από τις 22 Μαρτίου το λιανεμπόριο και μάλιστα με αυστηρά μέτρα προστασίας και όχι με τις μεθόδους «click away» και «click in a shop». Βέβαια, εάν οι μολύνσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο οι ειδικοί ενδεχομένως βάλουν «φρένο» στο κανονικό άνοιγμα και επιτρέψουν απλά τη μέθοδο του click away την οποία, μάλιστα, έχουν… αθωώσει όσον αφορά στο ρόλο της στη μετάδοση.
Το νέο σύστημα SMS στο 13032, όπου και θα στέλνουν οι πολίτες για λιανεμπόριο, όταν ανοίξουν τα καταστήματα φέρεται να είναι έτοιμο. Θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα, με στόχο να ελεγχθεί η κατάχρηση στα sms και η παραμονή των καταναλωτών για ώρες στην αγορά. Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων.
Όσον αφορά στα σχολεία, το σενάριο που συζητείται είναι να επανέλθουν, αρχικά, στις τάξεις τους οι μαθητές της τρίτης Λυκείου, με τη χρήση εκτεταμένων τεστ και για τους καθηγητές. Πρόκειται, όμως, για κάτι που εξετάστηκε στο παρελθόν και δεν γινόταν στην πράξη να επιστρέψει η Γ’ Λυκείου σε διά ζώσης εκπαίδευση και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου να παραμένουν σε τηλεκπαίδευση. Πιθανόν η επανεκκίνηση των σχολικών μονάδων να ξεκινήσει σταδιακά από τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.
Στο «μέτωπο» της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα κυλήσουν ομαλά, εξετάζεται η επαναλειτουργία της λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Πάντα με αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις, όπως είναι αποκλειστική χρήση εξωτερικών χώρων και οι αποστάσεις ανάμεσα στους πελάτες, που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μικρότερου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων. Και αυτό το σενάριο, όμως, μπορεί να αλλάξει και η εστίαση να μετατεθεί για μετά το Πάσχα, εάν η επιδημία συνεχίσει να κινείται σε υψηλό επίπεδο και η ευρεία διασπορά των μεταλλάξεων καθιστούν τη διαχείρισή της δύσκολη.
Η πορεία των εμβολιασμών έχει καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Εως τον Μάιο εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και σημαντικό μέρος των ευπαθών ομάδων, δημιουργώντας ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας ως προς την επίπτωση της νόσου Covid-19, την ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου. Προς το παρόν ειδικοί και κυβέρνηση εστιάζουν στη «μάχη» στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής. Χθες στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας έως το βράδυ πραγματοποιήθηκαν 340 εισαγωγές, με τις 194 να είναι στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή στην Αττική.
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
Το αρνητικό ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων της επιδημίας που αποτυπώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου κινδυνεύει τώρα να καταρριφθεί, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν περαιτέρω άνοδο αυτού του δείκτη τις επόμενες ημέρες. Εως χθες διασωληνωμένοι ήταν 466 ασθενείς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός – Παγώνη: Στο peak τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Τι είπε για σχολεία και καταστήματα
Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια – Στήνονται υποδομές για τη φιλοξενία σεισμοπλήκτων
Γιατί απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν σύντομα τα σχολεία