Χθες οι διαθέσιμες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ανέρχονταν σε ποσοστό μόλις 4%, ενώ πανελλαδικά η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ-Covid έπεσε στο 15%. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα, οι οποίες σε 2-3 ημέρες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν περιστατικά κορονοϊού, στην αρχή τουλάχιστον τα ηπιότερα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, η προετοιμασία που απαιτείται για τις δύο κλινικές -τη Euromedica και τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος, ιδιοκτησίας του Γρηγόρη Σαραφιανού, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών- είναι η μεταφορά όλων των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές -και πρόκειται για non Covid ασθενείς- σε άλλες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να είναι πλήρως διαθέσιμες να υποδεχθούν ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό. Επίσης, αναμένεται να γίνει μια εκπαίδευση του προσωπικού των κλινικών που πλέον είναι στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Σχεδιασμός
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19, το υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non Covid του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στον Νομό Θεσσαλονίκης, και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες Covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες τους, αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη ημέρα είχε σταλεί προειδοποίηση προς τις κλινικές ότι θα ακολουθήσει επίταξη εάν δεν διαθέσουν 200 κλίνες μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Οι κλινικάρχες όμως πρόβαλαν αντίσταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι προετοιμασμένοι να διαχειριστούν ασθενείς με Covid-19.
Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, θα αξιοποιηθούν 250 κλίνες από τις δύο κλινικές, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι αρκούν σε αυτή τη φάση και ελπίζοντας ότι τα «σκληρά» δεδομένα δεν θα αυξηθούν περαιτέρω. Στην περίπτωση όμως που γεμίσουν και αυτές, υπάρχουν σχέδια για αξιοποίηση διάφορων χώρων κλιμακωτά, όπως είναι ένα παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει μεθαύριο ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής προκειμένου να συντονίσει την ενεργότερη εμπλοκή του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης στη μάχη κατά της πανδημίας. Ηδη, νοσηλεύονται πολλοί ασθενείς με κορονοϊό, καθώς το 424 συνέδραμε κυρίως το ΑΧΕΠΑ στις εφημερίες του. Με το ενδεχόμενο αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου του να απομακρύνεται λόγω των ιδιαιτεροτήτων στα συστήματα εξαερισμού, υπάρχουν σκέψεις χρησιμοποίησης των υπαίθριων χώρων του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, φέρεται να εξετάζεται το σενάριο τα στελέχη του στρατού να αναπτύξουν μονάδα περίθαλψης ασθενών κορονοϊού κοντά στο χώρο όπου υπάρχει το ελικοδρόμιο.
96 κρεβάτια
Εως και χθες τα διαθέσιμα κρεβάτια Εντατικής ανέρχονταν σε όλη την Ελλάδα σε 96, σε σύνολο 651 (ποσοστό 15%). Οι διαθέσιμες κλίνες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν μέχρι χθες μόλις οκτώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το πρωί το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ολοκλήρωσε την εφημερία του με περισσότερες από 60 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ενώ, έχοντας ήδη γεμάτες και τις 42 κλίνες ΜΕΘ Covid, μετέτρεψε χειρουργική αίθουσα σε ΜΕΘ προκειμένου να νοσηλεύσει δύο ασθενείς. Το «Ιπποκράτειο», που πήρε τη σκυτάλη της εφημερίας, άρχισε να δέχεται ασθενείς έχοντας όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid καλυμμένες και η διοίκηση αναζητούσε εφεδρείες για να ανταποκριθεί.
Σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ποσοστό 20,5% των κλινών ΜΕΘ Covid ήταν μέχρι χθες κενό. Για πρώτη φορά οι δεσμευμένες για κορονοϊό Εντατικές είναι ίδιες σε αριθμό για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που δείχνει πόσο πιεσμένο είναι το Σύστημα Υγείας της συμπρωτεύουσας, όπου συνεχώς διατίθενται ή δημιουργούνται κλίνες ΜΕΘ.
Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών μέχρι χθες σε όλες τις κλίνες (απλές, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) ανερχόταν σε 4.079, με τους μισούς να είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην 3η και στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια νοσηλεύονταν συνολικά 2.234 ασθενείς με κορονοϊό.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr