Χθες έπεσαν τα κρούσματα κάτω από όριο των 3.000 και καταγράφηκαν 2.581. Ωστόσο, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αυξητική τάση των διασωληνωμένων και των θανάτων – 72 νέοι θάνατοι χθες, 519 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Υπό αυτά τα δεδομένα, η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να ανοίξει μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων.
«Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας (ΕΡΤ1). Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αξιολόγηση του σχεδίου για τα μέτρα. Πρόσθεσε δε αυτό που έχει επισημάνει πολλές φορές τόσο ο ίδιος όσο και κυβερνητικά στελέχη, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οτι τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται ημέρα με την ημέρα.
Προς επίρρωση της τοποθέτησης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι οι δυναμικές του ιού είναι απρόβλεπτες. «Είναι σαν να προσπαθούμε να προβλέψουμε για τον καιρό, εάν θα έχει λιακάδα σε πέντε εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, την εβδομάδα που έρχεται, και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιστρέψουν, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει επί τάπητος το σχέδιο εξόδου της χώρας από το «απαγορευτικό».
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο»
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εάν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας σε δραματικούς τόνους.
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη Βόρεια Ελλάδα και δύο από το πανελλαδικό. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας». Χαρακτήρισε μάλιστα και την επόμενη εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι είναι πιθανό η χαλαρή συμπεριφορά και κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων του lockdown από μερίδα πολιτών να παρέτεινε την επιδημία καθυστερώντας την ύφεσή της.
«Το δεύτερο κύμα θερίζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, καλώντας όλους τους πολίτες να κάνουν ό,τι πρέπει «για να φτάσουμε στο ραντεβού μας με το εμβόλιο».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η ελληνική οικογένεια «όχημα» του ιού
«Ο κορονοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης αναλύοντας τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της επιδημίας αυτή τη στιγμή. «Ο ιός πέρασε από τους 20άρηδες και τους 30άρηδες στις μεγαλύτερες γενιές και συντηρείται εντός των νοικοκυριών. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας, ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τη βαρύτερη επίπτωση της επιδημίας έχει η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 64 ετών και ακολουθούν τα άτομα μεταξύ 19 και 39 ετών.
Τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν την πιο χαμηλή επίπτωση. Οτι κανείς δεν είναι άτρωτος, πάντως, αποδεικνύεται από τα καθημερινά νούμερα. Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ηλικιών από 18 έως 39 ετών ανέρχονταν σε… έντεκα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.581 νέα κρούσματα, λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή όταν καταγράφηκαν 3.038 περιστατικά κορονοϊού. «Πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη με 673 κρούσματα και ακολούθησε η Αττική με 582 νέες μολύνσεις. Η Λάρισα κατέγραψε 105 περιστατικά, η Πέλλα 107, η Μαγνησία 108. Η κ. Παπαευαγγέλου επέμεινε χθες στη Θεσσαλία, αναφέροντας ότι η τάση σταθεροποίησης δεν την αφορά.
Διακυμάνσεις
«Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μία αναθαρρούμε, μία απογοητευόμαστε», επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που γίνονται ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση της επιδημίας.
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους καθημερινούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους (drive through). Την περασμένη Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, διενεργήθηκαν συνολικά 1250 rapid tests και βρέθηκαν 148 κρούσματα (11,8%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 85 άνδρες και 63 γυναίκες. Οι περιοχές των τεστ ήταν η Ξάνθη, τα Τέμπη, το Κιλελέρ, η Λαμία, ο Βόλος, το Ναύπλιο, ενώ χθες, Παρασκευή, ακολούθησαν έλεγχοι στη Σύρο, στη Ζάκυνθο, στην Ξάνθη, στη Δράμα, στη Λάρισα, στη Λαμία.
Εκτός των χιλιάδων κρουσμάτων στην κοινότητα, συνεχίζει και η διασπορά σε κλειστές δομές. Συναγερμός σήμανε σε ακόμη ένα γηροκομείο, στη Νίκαια, όπου φιλοξενούνται 39 ηλικιωμένοι καθώς έπειτα από σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήταν μέχρι χθες γνωστές, δύο ηλικιωμένοι εμφάνισαν συμπτώματα και αναμενόταν να διακομιστούν στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, ενώ ακόμη τρεις ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν θετικοί, χωρίς να είχαν μέχρι χθες το βράδυ εμφανίσει συμπτώματα και παρέμεναν στο γηροκομείο υπό παρακολούθηση.
Στήριξη υγειονομικών
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από την Πολιτεία να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για τη στήριξη των οικογενειών των υγειονομικών που έδωσαν της ζωή τους για την αναχαίτιση της επιδημίας. «Ο ΙΣΑ από την πλευρά του θα προβεί σε δράσεις για να στηρίξει τις οικογένειες των μελών του που έχασαν τη ζωή τους. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από εισήγηση του προέδρου Γ. Πατούλη, έχει δημιουργήσει από τον περασμένο Μάιο λογαριασμό αλληλεγγύης στον οποίον συγκεντρώνει χρήματα για τη στήριξη των μελών του που λόγω ειδικών συνθηκών βρίσκονται σε ανάγκη και των οικογενειών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.
Μέτρα Γουχάν τώρα στη Θεσσαλονίκη
Την άποψή του για πολύ αυστηρό πλέγμα μέτρων εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκης Βατόπουλος.
«Σπανίως λέω προσωπική άποψη, αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί. Το lockdown να γίνει πιο αυστηρό. Στην Γουχάν στην Κίνα έβγαινε ένας άνθρωπος μία φορά την εβδομάδα να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Φοβάμαι πως αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα, τα οποία δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορέσουν να νοσηλευτούν», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε: «Αφού η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, δηλαδή μπορεί σε λίγες ημέρες να τριπλασιαστούν τα θύματα ή να δούμε και άλλες πόλεις να γεμίζουν, αισθάνομαι πως πρέπει να γίνει μία ιστορία τύπου Γουχάν ή έστω τύπου Μαρτίου και μάλιστα άμεσα. Τώρα, αύριο. Να γίνει κάθε μέρα Κυριακή. Να κλείσουν τα πάντα για 10-15 ημέρες, σαν να είναι Κυριακή κάθε ημέρα. Να κλείσουν και οι επιχειρήσεις. Ισως τέτοια μέτρα να βοηθούσαν να αποφορτιστεί η κατάσταση», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr