Στα μέσα της δεκαετία του 1830 ξεκινούν οι πρώτες συζητήσεις, από τους Παναγιώτη Σούτσο και Ιωάννη Κωλλέτη, περί παγίωσης ημέρας εορτασμού αλλά η πιο ολοκληρωμένη εισήγηση γίνεται από τον γραμματέα της Επικρατείας επί των Εκκλησιαστικών, Δημόσιας Εκπαίδευσης και Εσωτερικών Γεώργιο Γλαράκη. Η πρόταση του τελευταίου περί εορτασμού της επετείου την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από όλους γιατί στη συγκεκριμένη ημερομηνία ταυτίζονται εθνικό και θρησκευτικό στοιχείο, αφού όπως αναφέρει ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης το ελληνικό έθνος «…εις την ιεράν θρησκείαν του οφείλει τας σημερινάς αριστείας τους, την ανεξαρτησίαν και πολιτικήν του ύπαρξιν, διότι μέγας ο Θεός των Χριστιανών όστις υπερασπίζεται τα δίκαιά του…».
Στις 15 Μαρτίου 1838 ο Γεώργιος Γλαράκης εισηγείται το Βασιλικό Διάταγμα 980, βάση του οποίου η 25η Μαρτίου καθιερώνεται «στο διηνεκές» ως εθνική εορτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο Διάταγμα δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά μόνο στην εφημερίδα «Φήμη» :«Όθων, ελέω Θεού βασιλεύς της Ελλάδος, επί τη προτάσει της Ημετέρας επί των Εκκλησιαστικών κ.τ.λ. Γραμματείας, θεωρήσανrες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ’ εαυτήν εις πάντα ‘Έλληνα δια την εν εαυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ’ αυτήν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής και διατάττομεν την διαληφθείσαν Ημετέραν Γραμματείαν να δημοσιεύσει και ενεργήσει το παρόν διάταγμα».
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
- Παλαιών Πατρών Γερμανός: Κήρυξε την επανάσταση αλλά κακοποιήθηκε, φυλακίστηκε και πέθανε μυστηριωδώς στα χέρια των Ελλήνων
- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Αυτά ήταν τα μεγάλα όπλα του αγώνα [εικόνες]
- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Ο ρόλος που έπαιξε το θέατρο στην εξέγερση
- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Οι πρώτες συντάξεις «ΘΑ» ήταν για τους αγωνιστές
- 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821: Τι έγινε στον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου [εικόνες]
- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – Νικηταράς: Έζησε σαν ήρωας, πέθανε τυφλός και επαίτης
- Το παρασκήνιο της έλευσης του Oθωνα [εικόνες]
- Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο σκληροτράχηλος «γιος της καλόγριας»
- Όταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γιόρτασε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου
- H ναυμαχία της Λήμνου: Όταν ο Κουντουριώτης έδιωξε τους Τούρκους από το Αιγαίο [εικόνες]
- Η στενή σχέση των αγωνιστών του 1821 με την αρχαιότητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr