ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παλαιών Πατρών Γερμανός: Κήρυξε την επανάσταση αλλά κακοποιήθηκε, φυλακίστηκε και πέθανε μυστηριωδώς στα χέρια των Ελλήνων

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Γεννιέται στη Δημητσάνα ως Γεώργιος και παρότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για το επώνυμό του γίνεται εκλεκτό μέλος της νεότερης ελληνικής ιστορίας με το ιεραρχικό του όνομα Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Ως μέλος της Φιλικής Εταιρίας, συμμετέχει ενεργά στη προετοιμασία και οικονομική ενίσχυση της Επανάστασης, που κηρύσσει ο ίδιος το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 1821 στη Πάτρα. Εν συνεχεία, με εντολή της Α Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου βρίσκεται στην Ιταλία προς αναζήτηση βοηθείας και ενημέρωσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Επιστρέφοντας στην Πελοπόννησο, Ιούλιο του 1824, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εμφυλίου πολέμου μεταξύ αντιμαχομένων οπλαρχηγών. Παρ’ ότι αρνείται να πάρει θέση στην εμφύλια διαμάχη, συλλαμβάνεται από στρατιωτικό απόσπασμα του Γιάννη Γκούρα, στη μονή Χρυσοποδαρίτισσας στην οποία έχει αποτραβηχτεί.

 Του παίρνουν όλα τα λεφτά και τα άμφια, οδηγείται σιδηροδέσμιος και πεζός σε πορεία κακοποίησης και εξευτελισμού, αλλά καταφέρνει να στείλει κρυφά γράμμα προς την κυβέρνηση Γεωργίου Κουντουριώτη: «Αίφνης σήμερον ήλθον τινές στρατιώται του Γκούρα και με ήρπασαν ως κατάδικον. Αν είναι διαταγή της κυβερνήσεως –καθότι τοιαύτη δεν μοι επαρουσιάσθη- ή του Γκούρα, ας γράψει προς τούτον να με αφήσει να έλθω αυτόσε, ίνα απολογηθώ, αν έσφαλα κατά τι. Ειδεμή ας με αφήσει ελεύθερον».

Πράγματι αφήνεται ελεύθερος, αλλά λίγους μήνες μετά πεθαίνει ξαφνικά στις 30 Μαΐου 1826, με επίσημη αιτία θανάτου, τον εξανθηματικό τύφο.

Ο Γ. Ι. Παπούλιας, αρκετά χρόνια μετά, αναφέρει ως αιτία θανάτου, τη δηλητηρίαση μέσω ενός φιλικού του καφετζή, που δολοφονείται λίγο καιρό μετά. Ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι το γεγονός ότι, κατά τον Παπούλια, το τυφλό μίσος των αντιπάλων του τους οδηγεί να επιχειρήσουν να ατιμάσουν ακόμα και την κηδεία του :«Γενομένου λόγου περί της κηδείας αυτού ως Προέδρου της Εθνοσυνελεύσεως, καθ’  ο δε και αρχιερεύς, κατά τας δια τους τοιούτους εκκλησιαστικά έθιμα, να κηδευθή  εις τον καθεδρικόν ναόν του εν Ναυπλίω Αγίου Γεωργίου, πολλοί τινές, φθονερώς προς αυτόν και δυσμενώς δι’ αντιπολίτευσιν διακείμενοι, κατέκρινον και εμπόδιζον τούτο και άλλοι ηδιαφόρουν, ώστε εκινδύνευσε να στερηθεί ο νεκρός αυτού της επιταφίου εκείνου συνήθους εκκλησιαστικής τιμής και η κοινή γνώμη να προσβληθεί».

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821: Τι έγινε στον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου [εικόνες]

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – Νικηταράς: Έζησε σαν ήρωας, πέθανε τυφλός και επαίτης

Το παρασκήνιο της έλευσης του Oθωνα [εικόνες]

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο σκληροτράχηλος «γιος της καλόγριας»

Όταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γιόρτασε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου

H ναυμαχία της Λήμνου: Όταν ο Κουντουριώτης έδιωξε τους Τούρκους από το Αιγαίο [εικόνες]

Η στενή σχέση των αγωνιστών του 1821 με την αρχαιότητα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ αποκλειστικός χορηγός της επετειακής έκδοσης «Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια»

Tinad

Διαδρομές 1821: Ψηφιακή περιήγηση σε 50 τοπόσημα της Πελοποννήσου

Δημήτρης Ντόγκας

Εθνική Λυρική Σκηνή: Η εμβληματική όπερα «Αντρέ Σενιέ» για τα 200 χρόνια από το 1821 [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

Οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο 2o δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

Tinad

Έρευνα ΑΠΘ: Πώς οι εφημερίδες και η ζωγραφική του 1821 καλλιέργησαν ηρωϊκά πρότυπα και διαπαιδαγώγησαν τους Έλληνες

Tinad

Ανδρέας Μιαούλης: Ο θρυλικός ναύαρχος του Αγώνα

Tinad

Οι δαυλοί του 1821 φωτίζουν το δρόμο

Tinad

200 χρόνια και μία ημέρα

Kon

25η Μαρτίου: Το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Tinad