Στα τέλη του 1831 χρεοκοπεί ο βαυαρός επιχειρηματίας αρτεσιανών φρεατίων Ρουφ, που έχει βιοτεχνία στη περιοχή που φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του.
Το «κανόνι» είναι τόσο μεγάλο που ταρακουνά την, έτσι και αλλιώς, ασθενική, οικονομία της πόλης που δεν είναι ακόμη πρωτεύουσα.
Βαυαροί στρατιώτες στην Ελλάδα. Ένας από αυτός, ο Ρούφ, δεν κρατούσε όπλο, αλλά «κανόνι»…
Ο Αθανάσιος Αποστόλου Αμάδας στο σύγγραμμα με την ονομασία «Τοξότης», επιτίθεται λάβρος κατά του βαυαρού …κανονιοφόρου που ήρθε στη χώρα «με τρυπημένον βρακίον», απειλώντας τον μάλιστα με λιθοβολισμό…
«Αλλ’ ήχησε κατ’ αυτάς ως φωνή Δωδωναίου χαλκείου ότι και ο Βαυαρός Ρούφ χρεωκοπήσας ερούφηξεν διακόσιας πεντήκοντα χιλιάδας εθνικών δραχμών.
Ο Ρούφ επτώχευσε. Ο Ρούφ όστις ήλθεν εκ της πατρίδος του με τρυπημένον βρακίον καθώς όλοι οι συντοπίται του. Ο Ρούφ όστις επροικοδοτήθη όσον ούτε εκατόν ελληνικαί οικογένειαι, όστις εκ του δημοσίου ταμείου έλαβε μετρητά πεντήκοντα χιλιάδας δραχμών !Συμβιβάζεται τούτο ποτέ ;
Φαρμακοποιός με εμφανή πόζα και ύφος επιτυχημένου επιχειρηματία….
Ποίαι ζημίαι του συνέβησαν ;Πόσα πλοία επνίγησαν εις τον Εύξεινον Πόντον ; Ποιοι χρεώσται του εχάθησαν ή έφυγον ; Πόσαι αγέλαι του εψόφησαν ; Ποιοι χείμαρροι κατέπληνον τας αγρούς του, δια να πτωχεύσει τοιαύτην ποσότητα χρεωστών ;
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Η οδός Αιόλου αποτελεί τον πρώτο εμπορικό δρόμο της νεοσύστατης πρωτεύουσας.
Ο καθείς βλέπει εναργέστατα, ότι ο επίβουλος ούτος ξένος μετ’ ανακτοβούλου τινός «εταιρίαν ποιησάμενος» προσπαθεί να καταβροχθίσει τον εθνικόν πλούτον. Ιδού, ώ Έλληνες, η κατάστασίς μας !
Τον άρτον αρπάζουσιν οι κύριοι Υπουργοί, λόγω οικονομίας από του στόματος των τέκνων μας, δια να κορέσωσιν την απληστίαν απηλπισμένου ξένου ! Αν η αρχή δεν ενεργήσει την φυλάκισιν του βλεδυρού τούτου Βαυαρέζου, πρώτοι ημείς θα τον λιθοβολίσουμεν, και ας πάθωμεν ότι πάθωμεν!».
1944: Τα Δεκεμβριανά με τα μάτια του Ουίνστον Τσόρτσιλ [εικόνες]
Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Ένας μπερμπάντης φίλος από τα παλιά… – Τα ροζ σκάνδαλα που τον σημάδεψαν
Όταν η Κοινωνία των Εθνών «πυροβολούσε» τον κινηματογράφο – Το εγχειρίδιο για νέους
1908: Η απόδραση με… οικονομοτεχνική μελέτη οκτώ βαρυποινιτών από τις φυλακές της Πύλου [εικόνες]