Με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, την πιο χαρούμενη και λαμπερή της χρονιάς, που θα είναι περιορισμένη σε όλα, λόγω της μεγάλης διάδοσης του νέου κορονοϊού, η New York Times κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας πως η ανθρωπότητα έχει ζήσει κι άλλες σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της.
Πριν από 100 χρόνια, η ισπανική γρίπη θέριζε τους λαούς του πλανήτη από άκρη σε άκρη. Εκείνη η πανδημία, που σκότωσε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους (αριθμός που σήμερα θα αντιστοιχούσε σε 200 εκατομμύρια) διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν αρκετά ισχυρά «κύματα».
Τότε, όπως και τώρα, ο χειμώνας συνέβαλε στην εξάπλωση της γρίπης από την Ασία (από όπου μάλλον ξεκίνησε) έως την Ευρώπη. Η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από την επιδημία στις ΗΠΑ. Μάσκες, απαγόρευση συναθροίσεων και άλλα παρόμοια μέτρα με τα σημερινά είχαν επιβληθεί –αν και στη συνέχεια, οι συγκεντρώσεις ανθρώπων που πανηγύριζαν για το τέλος του Μεγάλου Πολέμου (του Α’ Παγκόσμιου) δεν μπορούσαν να αποφευχθούν.
Στο αφιέρωμα της εφημερίδας Ν.Υ.Times φιλοξενείται η μια ανθρώπινη ιστορία που δείχνει πώς ακριβώς έζησαν οι άνθρωποι εκείνα τα Χριστούγεννα του 1918, όταν ακόμη δεν υπήρχαν πολλά φάρμακα και ευκολίες. Η ιστορία της Ρεμπέκα Τίντι περιγράφεται σε μια επιστολή της, που φυλάχθηκε από μέλη της οικογένειάς της και βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα. Η Ρεμπέκα Τίντι περιγράφει την επίσκεψή της σε αγρόκτημα γειτονικής οικογένειας, στην Αϊόβα, για να βοηθήσει όσο μπορούσε, καθώς επτά μέλη της οικογένειας είχαν αρρωστήσει από την ισπανική γρίπη.
Στις ΗΠΑ, η πανδημία της ισπανικής γρίπης άφησε πολλά θύματα, πολύ πόνο και οικονομική καταστροφή. Περισσότεροι από 675.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους. Μετά από ένα ισχυρό «κύμα» της γρίπης το φθινόπωρο, πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και τα μέτρα λίγο χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα να επανέλθουν τα πολλά κρούσματα γρίπης μετά την Πρωτοχρονιά. Παρόλα αυτά, σε πολλές οικογένειες που δεν μπορούσαν να βρεθούν μαζί στις γιορτές, υπήρχε μια άδεια καρέκλα που υποδήλωνε αυτούς που έλειπαν από το εορταστικό τραπέζι.
Πολλές πόλεις στις ΗΠΑ παρέμεναν, ωστόσο, σε αυστηρή καραντίνα και οι εκκλησίες δεν άνοιξαν για τα Χριστούγεννα. Σε αρκετές πολιτείες άνοιξαν την ημέρα των Χριστουγέννων, όμως οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν μετρούσαν τις πολλές απώλειες όσων δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη φονική γρίπη. Ο Τζον Τίντι, συγγενής της Ρεμπέκα, ανέφερε τον Φεβρουάριο του 1919 ότι όλο τον χειμώνα έθαβαν νεκρούς στη περιοχή του!
Η μεγάλη γρίπη, όμως, συνέπεσε με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εορτασμοί, αλλά και οι μετακινήσεις των στρατιωτών που επέστρεφαν στα σπίτια τους, βοήθησαν και στην εξάπλωση της γρίπης. Κανείς όμως δεν μπορούσε να συγκρατήσει τους ανθρώπους από τους πανηγυρισμούς για την ειρήνη, που αψήφησαν τον κίνδυνο της μόλυνσης. Τα Χριστούγεννα του 1918, οι N.York Times ανέφεραν ότι χιλιάδες στρατιώτες θα είναι ευπρόσδεκτοι σε σπίτια της Νέας Υόρκης.
«Οι νοσοκόμες έσπευδαν για να βοηθήσουν ανθρώπους σε σπίτια και σε νοσοκομεία» και οι εικόνες θύμιζαν αυτές που βλέπουμε σε βιβλία για την πανώλη του 14ου αιώνα» γράφει ο ιστορικός Αλφρεντ Κρόσμπι, στο βιβλίο του «Η ξεχασμένη πανδημία της Αμερικής». Στο βιβλίο ο ιστορικός περιγράφει τις φοβερές σκηνές που έζησαν οι άνθρωποι με τη γρίπη το 1918. Οι γιατροί έρχονταν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με έναν πολύ επιθετικό ιό και φυσικά τότε δεν υπήρχαν ακόμη αντιβιοτικά αλλά και εξοπλισμός τέτοιος, που να εντοπίσει αμέσως το γενετικό υλικό των ιών (όπως έχουμε σήμερα).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ηγετών για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Λιανεμπόριο με… ραντεβού – Πότε ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr