ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

1944: Τα Δεκεμβριανά με τα μάτια του Ουίνστον Τσόρτσιλ [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η συγκέντρωση του άμαχου πλήθους  στην πλατεία Συντάγματος ξεκινά από τις 10 το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1944, και όλα κινούν ειρηνικά μέχρι που η διαδήλωση φτάνει στην Β. Σοφίας απέναντι από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι πυροβολισμοί πέφτουν από το μπαλκόνι του αρχηγείου της αστυνομίας, κάτι που επιβεβαιώνει έμμεσα ο τότε διευθυντής της αστυνομίας Άγγελος Έβερτ : «…βάση των υπευθύνων διαταγών τας οποίας είχον, διέταξα και εγώ υπευθύνως την βίαιαν διάλυσιν των επιτιθεμένων διαδηλωτών», ενώ άλλη φορά δηλώνει πως έδρασε προληπτικά αφού :

«Ουδεμία εγγύησις περί των φιλειρηνικών διαθέσεων των διαδηλωτών ήτο δυνατόν να υπάρξει». Ανεξάρτητα από που πέφτουν οι πρώτες σφαίρες, το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν δεκάδες διαδηλωτές νεκροί και τραυματίες.

Τα τραγικά γεγονότα  μέσα από δημοσίευμα του ξένου Τύπου της εποχής.

Τα επεισόδια που συνεχίζονται την επόμενη ημέρα της κηδείας των θυμάτων, κλονίζουν την κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά η απαίτηση του Τσόρτσιλ προς τον βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα είναι σαφής  :«Ο Παπανδρέου να παραμείνει στην θέση του. Αν επιμένει να παραιτηθεί θα πρέπει να κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μέχρι να ξαναέρθει στα λογικά του».

Παράλληλα τηλεγραφεί στον Σκόμπι :«Είσθε υπεύθυνος δια την τήρησιν της τάξεως εις τας Αθήνας και δια την καταστροφήν όλων των ομάδων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Εάν τούτο το επιτύχετε χωρίς αιματοχυσίαν, θα είναι δια σας, αλλά και με αιματοχυσίαν θα είναι επίσης κατόρθωμα εάν αυτή είναι απαραίτητος».

Βρετανικά τανκ στους δρόμους της Αθήνας.

Τα ψέματα τέλειωσαν.Τα συνολικά θύματα της πρώτης αυτής σύγκρουσης που ολοκληρώνεται ένα περίπου μήνα μετά δεν μπορούν να υπολογιστούν, αφού η κάθε πλευρά ανεβάζει τον αριθμό των απωλειών της.

Ο Τσόρτσιλ μιλά για 237 νεκρούς και 2.000 τραυματίες βρετανούς, οι κυβερνητικές δυνάμεις αναφέρουν 2.500 αξιωματικούς και οπλίτες νεκρούς, ενώ ο ΕΛΑΣ μιλά για 1.200 νεκρούς και 2.000 αιχμαλώτους. Απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους, οι καταστροφές σε κτίρια και υποδομές της πρωτεύουσας (ξεπερνούν αυτές της Κατοχικής περιόδου), ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που προκύπτει από τον πολιτικό «Καιάδα» που δημιουργεί η εμφύλια σύρραξη μέσα στον οποίο πέφτουν οι επόμενες γενιές…

Οι καταστροφές που γίνονται τα Δεκεμβριανά στη πρωτεύουσα ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες των χρόνων της γερμανικής Κατοχής…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η ματωμένη Κυριακή στις 3 Δεκεμβρίου 1944: Το συλλαλητήριο και η στάση κυβέρνησης-ΕΑΜ

Δημήτρης Κατσάκος

Διαγράφεται από τους Τόρις ο εγγονός του Τσόρτσιλ που εναντιώθηκε στον Τζόνσον

Δημήτρης Κατσάκος