Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Με αφορμή ακόμη μία διαμαρτυρία που έγινε από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Παίδων πριν από λίγες ημέρες και για αυτό το θέμα το ET Magazine του EleftherosTypos.gr σας παραθέτει τα γεγονότα σε ένα πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε χρόνιο.
Στις 21 Φεβρουαρίου οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ «Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας το προσωπικό δεν κινδυνεύει μόνο από τους συνοδούς των παιδιών που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα ΤΕΠ και επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, κινδυνεύουν και από τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο επί χρόνια με εισαγγελική εντολή. Επανειλημμένως οι εργαζόμενοι έχουν φάει ξύλο. Παρά τις προσπάθειες του Σωματείου και της ΠΟΕΔΗΝ δεν δόθηκε καμία λύση.
Τα συγκεκριμένα παιδιά χαρακτηρίζονται ως «παιδιά των εισαγγελικών εντολών» και αναγκάζονται ξεχασμένα από όλους να ζουν μέσα στα νοσοκομεία.
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να νοσήσουν, να καταρρακώνεται η ψυχολογία τους αντικρίζοντας άλλα παιδιά που έχουν δίπλα τις οικογένειές τους και να «κόβουν» ένα κρεβάτι από ένα άλλο παιδί που χρειάζεται νοσηλεία.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης παρατηρείται κάποιο παιδάκι να καταλαμβάνει κλίνη όπου υπάρχει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να βρίσκεται μακριά από το τμήμα για το οποίο έχει εισαχθεί.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία μίας μητέρας στο EleftherosTypos.gr σύμφωνα με την οποία το παιδί της χρειάζονταν παρακολούθηση από χειρουργό και ήταν στο ΩΡΛ.
Τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι παιδιά που παραμελούνται, εγκαταλείπονται, κακοποιούνται σεξουαλικά, σωματικά, ψυχικά. Και ο εισαγγελέας ανηλίκων δίνει εντολή να απομακρυνθούν απο την οικογένειά τους όχι φυσικά για να παραμείνουν επί μήνες ή και χρόνια στον θάλαμο ενός νοσοκομείου, αλλά για να βρεθούν στο σωστό χώρο, με τη σωστή κι εξειδικευμένη φροντίδα. Μια φροντίδα που δεν μπορεί να παρασχεθεί, όσο κι αν αυτοί προσπαθήσουν, όσο κι αν υπερβάλλουν εαυτούς, από τους εργαζόμενους των Παίδων.
Το θέμα από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποίησε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που καλούν την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε σχέση με το μείζον αυτό θέμα.
Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα του ET Magazine
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 έπειτα από διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για τα 75 παιδιά που ήταν τότε στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η λύση στην οποία συμφώνησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι:
1) Με ενέργειες του υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές τα παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα.
2) Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Τα ασυνόδευτα παιδιά- αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων- θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.)
3) Αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε την εποπτεία και τη διαχείριση όλου του εγχειρήματος να έχει υπό την ευθύνη του- και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στο οποίο και θα απευθύνονται οι εισαγγελικές αρχές.
Το πρόβλημα όμως παραμένει καθώς τα πάντα πηγαίνουν πολύ αργά και βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά στο έλεος της γραφειοκρατίας που στέκεται εμπόδιο ώστε να δοθεί οριστική λύση στο συγκεκριμένο θέμα.