Η φωτιά στο Μάτι
Ήταν Δευτέρα 23 Ιουλίου του 2018, λίγα λεπτά μετά τη μέση της ημέρας, όταν ξέσπασε η πρώτη φωτιά στην περιοχή των Γερανείων Όρων, κοντά στην Κινέτα, η οποία κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις και οικισμούς. Τίποτα δεν μπορούσε να προμηνύσει όμως, όσα έμελλαν να συμβούν.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, λίγο πριν τις 17:00 ξεσπά δεύτερη φωτιά στην Ανατολική Αττική, ξεκινώντας από την ανατολική πλευρά της Πεντέλης με κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.
Πολύ γρήγορα η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε όλες αυτές τις περιοχές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Η καταστροφή ήταν πρωτοφανής. Οι φωτιές ειδικά το καλοκαίρι ήταν δεδομένες για την Ελλάδα, αλλά το χρονικό της καταστροφής στο Μάτι, συγκλόνισε τόσο τους Έλληνες, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, γίνεται λόγος για 100 νεκρούς, 164 τραυματίες, εξ αυτών 23 παιδιά, από τους οποίους κατέληξαν οι 16.
Οι σημαίες στη Βουλή και στην Ακρόπολη κυμάτιζαν μεσίστια, αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής.
Σύμφωνα με τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν τις πρώτες ημέρες αρμόδιοι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε 3.235 κτίρια, τα 1.657, δηλαδή το 51,21% του συνόλου, κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
Η πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά, το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι αποτελεί τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, καθώς και τη δεύτερη πυρκαγιά με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίος τον 21ο αιώνα.
Η άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο
Πρόκειται για τη δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, με δύο νεαρούς να δολοφονούν το άτυχο θύμα με μοναδικό κίνητρο την άρνησή του, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη ρίχνοντας το πτώμα και τσύνεργά τους στη θάλασσα.
Οι δύο 20χρονοι χτύπησαν, βασάνισαν και βίασαν την Ελένη, ενώ βρισκόταν εν ζωή, επειδή η ίδια αρνήθηκε ν συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί τους.
Στη συνέχεια οι δύο εγκληματίες επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος και καθάρισαν την ερημηική βραχώδη παραλία που είχαν πετάξει το κορμί της νεαρής φοιτήτριας, πετώντας όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία, από τα ρούχα και τα παπούτσια τους μέχρι και τη σφουγγαρίστρα και το σίδερο με το οποίο την χτύπησαν στο κεφάλι.
Αυτοκτονία-Καταγγελία στο bullying
Άλλη μια τραγική υπόθεση που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία το 2018, ήταν η αυτοκτονία του 15χρονου Νικόλα από την Αργυρούπολη στις αρχές του Ιουλίου, ο οποίος άφησε σημείωμα καταγγέλλοντας, πως έπεσε θύμα bullying από τους συμμαθητές του.
Στο σημείωμά του, ο Νικόλας ζητούσε συγγνώμη από τους γονείς του για αυτό που τους έκανε, αναγνωρίζοντας ότι στέκονταν στο πλευρό του. Ο ίδιος όμως έγραψε χαρακτηριστικά «Αυτοί με κατέστρεψαν, καταστρέψτε τους», κατονομάζοντας μάλιστα συγκεκριμένους συμμαθητές του, θύτες των τραγικών γεγονότων που βίωνε.
Με αφορμή την έναρξη της σχολική χρονιάς, ο πατέρας του άτυχου θύματος έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο, το οποίο προβλημάτισε πολύ έντονα το σύνολο της κοινωνίας.
«Μιλήστε», έγραφε, απευθυνόμενος σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, πολιτικούς, δικαστές, δημοσιογράφους στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα κατά του bullying, που αποτελεί πλέον μάστιγα στα σχολεία.
Το έγκλημα κάτω από τον Ιερό Βράχο
Ήταν το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου και ο Νίκος Μουστακάς, φοιτητής από τη Γλασκόβη, που είχε έλθει στην Ελλάδα για τις διακοπές και βρισκόταν στον Λόφο Φιλοπάππου μαζί με μια φίλη του. Κάποια στιγμή ομάδα αλλοδαπών προσπαθεί να τον ληστέψει σπρώχνοντας τον Νίκο στο κενό, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.
Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, επιθεωρεί το σημείο και διατάζει την εκπόνηση σχεδίου για να γίνει ασφαλέστερη η περιοχή του Φιλοπάππου και της Ακρόπολης. Περίπου δέκα μέρες αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τρεις Πακιστανούς και Ιρακινούς, υπεύθυνοι για τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή.
Η μητέρα του θύματος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να λάβει ακόμη κάποια απάντηση.
Η δημόσια δολοφονία του Ζακ
Το μεσημέρι της 23ης Σεπτεμβρίου ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή έξω από ένα κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος. Προηγουμένως ο Ζακ είχε εισβάλει στο κατάστημα και όταν εθεάθη από τον ιδιοκτήτη και έναν φίλο του ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα.
Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που ήλθε στο φως της δημοσιότητας που αποτύπωνε καρέ καρέ τα γεγονότα συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.
Οι δύο άνδρες που ξυλοκόπησαν τον 33χρονο ακτιβιστή συνελήφθησαν από την αστυνομία και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένα δεύτερο βίντεο ήλθε στην συνέχεια στο φως, το οποίο περιέπλακε ακόμα περισσότερο την υπόθεση, καθώς ήταν ξεκάθαρη και η χρήση αστυνομικής βίας στον σχεδόν αναίσθητο Ζακ.
Τρεις μήνες μετά, αφού η οικογένεια του Ζακ κατέθεσε μήνυση εις βάρος των αστυνομικών, και μετά την διεξαγωγή ΕΔΕ, κλήθηκαν στον ανακριτή για να απολογηθούν.
Τελικά αφήνονται ελεύθεροι καθώς υποστηρίζουν πως λειτούργησαν βάσει της αστυνομικής πρακτικής που προβλέπεται για την προσαγωγή.
Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που κατατέθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων προτείνει αρκετά βαριές ποινές για τους αστυνομικούς.
Πιο συγκεκριμένα για τους τέσσερις εκ των οκτώ προτάθηκε απόταξη , η βαρύτερη δηλαδή των πειθαρχικών ποινών για τους αστυνομικούς. Για τους άλλους μισούς προτάθηκε επιβολή αργίας με ερώτημα απόλυσης.
Ο πόλεμος στους κόλπους της ελληνικής μαφίας
Στις αρχές του Ιανουαρίου, ο αρχιμαφιόζος, Βασίλης Στεφανάκος, δέχτηκε δολοφονική επίθεση με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στο Χαϊδάρι. Δύο άγνωστοι άνδρες τον πλησίασαν με μηχανή υψηλού κυβισμού και ο ένας τράβηξε ένα καλάσνικοφ από θήκη κιθάρας και τον πυροβόλησε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ έμελλε να ανοίξει νέος κύκλος αίματος στην αθηναϊκή νύχτα, όπως και έγινε τελικά. Μέσα στους επόμενος μήνες ο «Μπούμπης», η Κ.Α., αλλά και ο διαβόητος Μανώλης Καραγιάννης έπεσαν νεκροί. Άπαντες δολοφονηθέντες με «επαγγελματικό» τρόπο, έξω από τα σπίτια τους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]