Μπερνάρτνο Μπερτολούτσι
Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μπερνάρντο Μπερτολούτσι πέθανε σε ηλικία 77 ετών στις 26 Νοεμβρίου 2018. Θεωρούνταν ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’70. Τα γνωστότερα έργα του ήταν Ο Κομφορμίστας, Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι, 1900, Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (για το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και το Όσκαρ Καλύτερα Προσαρμοσμένου Σεναρίου), The Sheltering Sky, Stealing Beauty και Οι ονειροπόλοι.
Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2011 κέρδισε τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα ως αναγνώριση του έργου του.[1] Από το 1979 μέχρι τον θάνατό του το 2018 ήταν παντρεμένος με την σεναριογράφο Clare Peploe.
Σταν Λι
O Σταν Λι 12 Νοεμβρίου 2018 ήταν Αμερικανός συγγραφέας, εκδότης και απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου 2018. Ήταν αρχισυντάκτης, εκδότης και τελικά επίτιμος πρόεδρος της εταιρίας Marvel Comics.
Σε συνεργασία με εικονογράφους όπως ο Τζακ Κίρμπι και ο Steve Ditko, ο Stan Lee δημιούργησε δημοφιλείς χαρακτήρες κόμικς όπως ο Σπάιντερμαν, οι 4 Φανταστικοί, οι X-men, o Χουλκ, ο Θορ, ο Iron Man, ο Daredevil, ο Doctor Strange και πολλοί άλλοι, μεταμορφώνοντας τη Marvel Comics από μικρό εκδοτικό οίκο σε μεγάλη επιχείρηση, με παρουσία σε πολλούς κλάδους ψυχαγωγίας. Θεωρείται ένας από τους βασικότερους θεμελιωτές των σύγχρονων κόμικς.
Στις 17 Νοεμβρίου του 2008 τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Σέρτζιο Μαρκιόνε
Όταν ο Σέρτζιο Μαρκιόνε ήταν Ιταλός επιχειρηματίας, ιδιαίτερα γνωστός για τη διάσωση της Fiat και της Chrysler, το επιχειρηματικό του πνεύμα και την ειλικρινή του προσέγγιση, όταν ασχολείτο με δυσάρεστα ζητήματα που σχετίζονται με τις εταιρείες του και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο Σέρτζιο κατάφερε να αναδείξει την Fiat ως μία από τις επτά μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο και πολλαπλασίασε την αξία της εταιρείας κατά 11 φορές σε βάθος 14ετίας. Απεβίωσε στις 25 Ιουλίου του 2018.
Β.Σ. Νάιπολ
O Βιντιαντάρ Σουρατζπρασάντ Νάιπολ γνωστότερος ως Β.Σ. Νάιπολ. ήταν συγγραφέας γεννημένος στο Τρινιντάντ, γνωστός για τα μυθιστορήματά του με έμφαση στην αποικιοκρατία της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2001 και άλλα βραβεία.
Στα ελληνικά μεταφράστηκαν τα έργα του Mr.Stone and the Khights companion (Ο κ.Στόουν και οι σύντροφοι των Ιπποτών, μετάφρ. Χρ.Μπάμπου-Παγκουρέλη, “Γκοβόστης”) και Guerrillas (Αντάρτες, μετάφρ. Κ. Χριστοδούλου, “Γκοβόστης”).
Τζον Μακέιν
Ο Τζον Σίντνεϋ Μακέιν ήταν Αμερικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα. Ήταν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις Προεδρικές εκλογές του 2008.
Γεννήθηκε σε ένα Αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στον Παναμά. και απεφοίτησε από την Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία το 1958 και έγινε πιλότος πολεμικών αεροπλάνων.
Έλαβε μέρος στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ως κρατούμενος πολέμου από τους Βιετκόνγκ. Κρατήθηκε από το 1967 μέχρι το 1973 ενώ τα βασανιστήρια που δέχθηκε του προκάλεσαν σημαντικές αναπηρίες.
Ως ανορθόδοξος Ρεπουμπλικανός έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους κριτικούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στις 25 Αυγούστου του 2018.
Αρίθα Φράνκλιν
Η Αρίθα ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια και πιανίστρια, η οποία απεβίωσε στις 16 Αυγούστου του 2018. Στους θαυμαστές της ήταν γνωστή ως “Βασίλισσα της Σόουλ”. Ήταν φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά είχε τραγουδίσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Ήταν ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες.
Η Φράνκλιν, ήταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία “Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία” πήρε το παρατσούκλι “Το βραβείο της Αρίθα”.
Κόφι Ανάν
Ο Κόφι Ανάν ήταν διπλωμάτης από την Γκάνα ο οποίος υπηρέτησε ως ο έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. μετά από σκληρούς αγώνες να τερματίσει συρράξεις σε Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.
Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Κόφι Ανάν καθώς και ο πρόεδρος του The Elders, ενός διεθνούς οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα.
Γεννημένος στο Κουμάσι της Γκάνας, ο Ανάν σπούδασε οικονομικά στο Macalester College, διεθνείς σχέσεις στο Ινστιτούτο της Γενεύης και διοίκηση επιχειρήσεων στο MIT. Ο Ανάν έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. το 1962 και εργάστηκε ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος στο γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που έχει έδρα την Γενεύη.
Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., φθάνοντας έως τη θέση του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987 – 1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990 – 1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (Μάρτιος 1992 – Δεκέμβριος 1996). Στις 13 Δεκεμβρίου 1996 έγινε γενικός γραμματέας και έγινε ο πρώτος κάτοχος της θέσης που εξελέγη με άμεσο τρόπο από το προσωπικό του ΟΗΕ.
Απεβίωσε στις 19 Αυγούστου του 2018 σε ηλικία 80 ετών.
Ζοέλ Ρουμποσόν
Ο Ζοέλ Ρουμποσόν, που ονομάστηκε «Σεφ του Αιώνα» το 1989 από τον διάσημο κατάλογο εστιατορίων Gualt Millau, είχε πάνω από δέκα γκουρμέ εστιατόρια σε τρεις ηπείρους, από το Τόκιο, την Μπανγκόγκ και τη Σαγκάη, μέχρι το Μονακό και το Λας Βέγκας κι ήταν γνωστός για τη συνεχή του καινοτομία, την τελειομανία του, τη χρήση λίγων σχετικά υλικών και την αποχή του από τις ακρότητες της γαλλικής nouvelle cuisine.
Καταξιώθηκε στο ρεστοράν του, το Jamin στο Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι ήταν ο μέντορας γνωστών σεφ όπως ο Ερίκ Ριπέρ και ο Γκόρντον Ράμσεϊ.
Ο Ρομπουσόν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας στη Γενεύη στις 6 Αυγούστου 2018.
Avicii
Ο Τιμ Μπέργκλινγκνωστός στον επαγγελματικό χώρο ως Avicii (προφορά: Αβίτσι), ήταν Σουηδός DJ, remixer, μοντέλο, και μουσικός παραγωγός. Ο Avicii κατατάχθηκε στο No. 6 της κατάταξης Top 100 DJs από το DJ Magazine για το 2011, και κατατάχθηκε ακόμα ψηλότερα, συγκεκριμένα στο No. 3 της κατάταξης Top 100 DJs από το DJ Magazine για το 2012. Στις 29 Μαρτίου του 2016 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις συναυλίες και τα tour αλλά συνέχισε να είναι ενεργός στην παραγωγή τραγουδιών.
Ο Τιμ Μπέργκλινγκ γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1989 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και αυτοκτόνησε με γυάλινο μπουκάλι στις 20 Απριλίου του 2018
Στήβεν Χόκινγκ
O Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τρία παιδιά.
Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.
O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.
Ο μέγιστος φυσικός που προσπάθησε να εξηγήση την προέλευση του σύμπαντος, να ερμηνεύσει το μυστήριο της μαύρας τρύπας, αλλά και της ίδιας της φύσης απεβίωσε στις 14 Μαρτίου του 2018 σε ηλικία 76 ετών.
Τζίμης Πανούσης
Ο Τζίμης Πανούσης ήταν Έλληνας τραγουδοποιός και ηθοποιός, γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του.
Στα 64 μόλις χρόνια του, στις 13 Ιανουαρίου, ο Τζίμης Πανούσης έφυγε από τη ζωή, αφού υπέστη ανακοπή καρδιάς. Μοναδικός, ιδιαίτερος, με κοφτερό λόγο και πνεύμα έδινε το στίγμα του σε ό,τι και αν έκανε. Όπως στο ρόλο του Τρυγαίου στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, η τελευταία παρουσία του στο θέατρο, το καλοκαίρι του 2017 στην Επίδαυρο και αλλού με το θίασο του Εθνικού Θεάτρου.
Μάνος Ελευθερίου
Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Μεγάλη η απώλεια του στιχουργού, ποιητή, συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου, που έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου σε ηλικία 80 ετών. Πολυσύνθετη προσωπικότητα, είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Η συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του στις 29 Αυγούστου στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή πολλών ερμηνευτών, ήταν πολύ συγκινητική, ενώ τα έσοδα διατέθηκαν στους πυρόπληκτους στο Μάτι.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]