Γράφει ο Πέτρος Κασφίκης
Τίποτα, όμως, δεν προμήνυε το τι θα ακολουθούσε. Το 2017 ήταν μια χρονιά «φωτιάς και λαύρας», όπου ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου επιδόθηκε σε ένα πινγκ πονγκ πυρηνικών απειλών με τον δικτάτορα του ίσως πιο απομονωμένου καθεστώτος μπροστά στο έκπληκτο ακροατήριο της διεθνούς διπλωματίας. Τι και αν θα μπορούσε να είναι ευφάνταστο σενάριο κωμικής κινηματογραφικής ταινίας.
Είναι, όμως, η πολιτική πραγματικότητα του 2017, ενός έτους που σημαδεύτηκε από τις αλλεπάλληλες πυρηνικές δοκιμές στη βορειοκορεατική χερσόνησο αλλά και την αισθητή πρόοδο που σημείωσε το καθεστώς στην ανάπτυξη της βαλλιστικής τεχνολογίας. Το ET Magazine στο EleftherosTypos.gr επιχειρεί μία… βουτιά στην «σχέση» των δύο αυτών ανδρών.
Παρά την προσωρινή ευφορία που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται λόγω της αποκατάστασης των διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν στη Νότια Κορέα, ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς οι παράγοντες που υποδαυλίζουν την αναζωπύρωση της κρίσης αναμένεται ότι θα οξυνθούν εντός του 2018.
Το καθεστώς δεν φαίνεται να πτοείται και εμφανίζεται αποφασισμένο να συνεχίσει την προσπάθεια του για την απόκτηση της πυρηνικής τεχνολογίας. Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση δεν σχετίζονται με το καπρίτσιο ή τον παραλογισμό ενός νέου και ριψοκίνδυνου δικτάτορα. Αντιθέτως, είναι απολύτως ρεαλιστικοί και πολιτικά ορθολογικοί, καθώς η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πιστεύει ότι μόνο ως πυρηνική δύναμη θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την μακροημέρευση του.
Αυτό που η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποφύγει είναι μια ενδεχόμενη απόπειρα αλλαγής καθεστώτος (regime change) η οποία θα έχει ενορχηστρωθεί από τη δύση. Άλλωστε το φάντασμα του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι που είχε εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες πριν τελικά ανατραπεί και δολοφονηθεί κυνηγημένος εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Πιονγιάνγκ.
Σε σχετική ανακοίνωση μετά από πυρηνική δοκιμή, το καθεστώς είχε δηλώσει ότι «η τύχη που είχε ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και ο Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη αποτελεί απόδειξη του τι συμβαίνει όταν οι χώρες απαρνούνται τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες», προσθέτοντας ότι οι δοκιμές θα προσφέρουν μια «επαρκή ικανότητα προστασίας των συνόρων της, από όλες τις εχθρικές δυνάμεις, όπως αυτών των ΗΠΑ».
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Όσο, όμως, η Πιονγιάνγκ θα πλησιάζει πιο κοντά στην επίτευξη του αυτού του διακηρυγμένου στόχου, τόσο περισσότερο αναμένεται να αυξάνεται η ένταση αλλά και η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής του βόρειου ειρηνικού, καθώς όλοι οι μεγάλοι αλλά και βασικοί περιφερειακοί παίκτες έχουν δηλώσει πως μια πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα δεν είναι αποδεκτή. Όλα, λοιπόν, δείχνουν πως η Πιονγιάνγκ θα παραμείνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Δύση και εντός του 2018 και το μεγάλο ερώτημα είναι τι ακριβώς μορφή θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση.
Μπορεί, λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ να μην είχε ακόμα την «τιμή» να γνωρίσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν από κοντά, το σίγουρο, όμως, είναι ότι έχουν αναπτύξει μια αμοιβαία σχέση φιλοφρονήσεων που ξεφεύγει από την φρασεολογία της μέχρι σήμερα γνωστής αντιπαράθεσης. Ίσως είμαστε τυχεροί που ο βορειοκορεάτης δικτάτορας δεν έχει προσωπικό λογαριασμό στο twitter γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα.
Ο Τραμπ, το Twitter και η Βόρεια Κορέα
https://twitter.com/NorthmanTrader/status/877240223129882624?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F09%2F22%2Fpolitics%2Fdonald-trump-north-korea-insults-timeline%2Findex.html
North Korea is reliant on China. China could solve this problem easily if they wanted to but they have no respect for our leaders.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 30, 2013
Where is the President? It is time for him to come on TV and show strength against the repeated threats from North Korea — and others.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 12, 2013
CLINTON IS WEAK ON NORTH KOREA:https://t.co/8pRednmnFX #VPDebate
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 5, 2016
North Korea has just launched another missile. Does this guy have anything better to do with his life? Hard to believe that South Korea…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2017
I spoke with President Moon of South Korea last night. Asked him how Rocket Man is doing. Long gas lines forming in North Korea. Too bad!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 17, 2017
Kim Jong Un of North Korea, who is obviously a madman who doesn't mind starving or killing his people, will be tested like never before!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 22, 2017
The U.S. has been talking to North Korea, and paying them extortion money, for 25 years. Talking is not the answer!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 30, 2017
The era of strategic patience with the North Korea regime has failed. That patience is over. We are working closely with…. pic.twitter.com/nCZ51HnIdx
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 30, 2017
NoKo has interpreted America's past restraint as weakness. This would be a fatal miscalculation. Do not underestimate us. AND DO NOT TRY US. pic.twitter.com/4llqLrNpK3
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 8, 2017
Πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας
12 Φεβρουαρίου
Η Βόρεια Κορέα κάνει την πρώτη γνωστή απόπειρα εκτόξευσης ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου που αποκαλεί Pukguksong (Polaris)-2. Ο νέος πύραυλος χρησιμοποιεί στέρεα καύσιμα που καθιστά ταχύτερη την εκτόξευση του συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα.
14 Μαΐου
Η Βόρεια Κορέα παρουσιάζει τον νέο και εξελιγμένο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-12 που, όπως λέει, έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει και πυρηνικές κεφαλές. Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι ο πύραυλος διέσχισε 787 χιλιόμετρα αγγίζοντας τα 2.111 χιλιόμετρα σε ύψος.
21 Μαΐου
Η Βόρεια Κορέα διεξάγει την δεύτερη εκτόξευση του Hwasong-12 και λίγο αργότερα ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του.
4 Ιουλίου
Η Βόρεια Κορέα επιχειρεί την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η δοκιμή κρίθηκε ως ιδιαίτερα πετυχημένη από το καθεστώς λόγο του ύψους της τροχιάς που ακολούθησε ο πύραυλος πριν τελικά καταλήξει στην θάλασσα. Από την πλευρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας πως η χώρα του είναι πλέον έτοιμη να στείλει «μεγαλύτερα πακέτα δώρων» στις ΗΠΑ.
28 Ιουλίου
Επιχειρείται νέα εκτόξευση του Hwasong-14. Ο πύραυλος καταλήγει λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και το καθεστώς υποστηρίζει πως η δοκιμή υποστηρίζει πως στόχοι όπως η δυτική ακτή των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον εντός του βεληνεκούς του νέου πυραύλου.
29 Αυγούστου
Λίγο μετά την απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν για ένα ενδεχόμενο χτύπημα στο αμερικανικό νησί Γκουαμ που βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό, η Βόρεια Κορέα διεξάγει μια νέα δοκιμή του Hwasong-12. Ο πύραυλος διέσχισε την Ιαπωνία και κατέληξε στον Βόρειο Ειρηνικό. Ο Κιμ ζήτησε να γίνουν περισσότερες δοκιμές λέγοντας πως η συγκεκριμένη εκτόξευση αποτελούσε ένα ουσιαστικό προμήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
3 Σεπτεμβρίου
Η Βόρεια Κορέα διεξάγει την έκτη και πιο ισχυρή της πυρηνική δοκιμή, υποστηρίζοντας πως περιελάμβανε μια βόμβα υδρογόνου, η οποία είναι σχεδιασμένη για να τοποθετείται σε βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με τις αρχές του καθεστώτος, η δοκιμή στέφτηκε από επιτυχία και σηματοδότησε ένα επιπλέον βήμα στην προσπάθεια της χώρας να αναπτύξει όπλα που θα είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους εντός των ΗΠΑ.
15 Σεπτεμβρίου
Μια ακόμα βαλλιστική δοκιμή ενός Hwasong-12 που καλύπτει την μεγαλύτερη μέχρι τότε χιλιομετρική απόσταση. Ο Κιμ πανηγυρίζει την δοκιμή λέγοντας πως η χώρα του πλησιάζει να επιτύχει τον στόχο της στρατιωτικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ.
29 Νοεμβρίου
Ο στρατός της Νότιας Κορέας υποστηρίζει ότι νέος πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την βορειοκορεατική πρωτεύουσα ταξίδεψε 960 χιλιόμετρα. Αυτό αποδεικνύει ότι ο πύραυλος έχει τη δυνατότητα να αγγίξει τα 13,000 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι στόχοι της ηπειρωτικής ΗΠΑ θα βρίσκονται εντός του βεληνεκούς του, σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή David Wright.