Η Ρωσία πραγματοποίησε επίθεση στο κέντρο της πόλης -την ώρα που η αγορά ήταν γεμάτη με κόσμο- με δύο βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας λουτρό αίματος με δεκάδες νεκρούς και πάρα πολλούς τραυματίες. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 34 νεκρούς, εκ των οποίων δύο παιδιά, και 86 τραυματίες, ανάμεσά τους και δέκα παιδιά. Παράλληλα, από την επίθεση καταστράφηκε ολοσχερώς το γνωστό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συγκεκριμένη πυραυλική επίθεση αποτελεί έγκλημα πολέμου, αφού μαζικά στοχοποίησε αμάχους, και αξιολογείται ως συνέχεια της προ πενθημέρου παρόμοιας επίθεσης -συμπεριλαμβανομένης και κατά παιδικής χαράς- στην πόλη Κρίβιι Ρι, που βρίσκεται στην επαρχία Ντνίπρο της Κεντρικής Ουκρανίας. Τελικός απολογισμός της χθεσινής εγκληματικής επίθεσης δεν έχει αναφερθεί. Οι πιο πολλοί νεκροί ήταν επιβάτες σε τρόλεϊ, το οποίο διερχόταν από το κέντρο της πόλης με κατεύθυνση προς τον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως και τον κοντινό ναό του Αγίου Πνεύματος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για «βρόμικη επίθεση» και ζήτησε από τη Δύση να προχωρήσει σε σκληρή ανταποδοτική απάντηση. Σε περαιτέρω καταδίκη της επίθεσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «μόνο ένας απατεώνας, ένας παλιάνθρωπος, θα έκανε μια τόσο βάναυση επίθεση, ειδικά ανήμερα την Κυριακή των Βαΐων, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, με θύματα αμάχους» και ζήτησε για άλλη μία φορά την παροχή στη χώρα του από τη Δύση αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot-3 για την προστασία αστικών περιοχών. Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν μπορεί η Ρωσία ατιμωρητί να σκοτώνει Ουκρανούς» και ότι «οι όποιες συνομιλίες διεξάγονται δεν αποτρέπουν, ούτε σταματούν πυραύλους».
Στα περίχωρα του Σούμι -περίπου 10-12 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης- εδρεύουν ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς θεωρείται πόλη-κλειδί. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2022 η Ρωσία επιχείρησε να την καταλάβει, αλλά απέτυχε λόγω της σθεναρής αντίστασης του τοπικού πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίεβο, το Σούμι έπληξαν από τις ρωσικές επαρχίες Κουρσκ και Βορονέτς πύραυλοι τύπου Iskander-M και ΚΝ-23. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους 413 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα -και παρά τα όσα ανεδαφικά και εκτός πραγματικότητας ισχυρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ- η Μόσχα εξακολουθεί να μην αποδέχεται την όποια περιορισμένη και αναιμική πρόταση μηνιαίας ανακωχής των ΗΠΑ, ενώ έχει επιστρέψει στη μέθοδο των μαζικών πυραυλικών πληγμάτων κατά πόλεων και αμάχων, έχοντας ως βασικό στόχο να εκβιάσει καταστάσεις και να πλήξει το ισχυρό φρόνημα του μαχόμενου ουκρανικού πληθυσμού.
Η χθεσινή επίθεση έγινε 36 ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε στη Βιβλιοθήκη της Αγίας Πετρούπολης ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ειδικό εκπρόσωπο του Τραμπ για τα ουκρανορωσικά, Στιβ Γουίτκοφ. Βάσει στοιχείων του υπογράφοντος, η προηγούμενη επίθεση στο Κρίβιι Ρι έγινε την επομένη της επίσκεψης του οικονομικού συμβούλου του Πούτιν και διαμεσολαβητή, Κίριλ Ντιμίτριεφ, στην Ουάσιγκτον.
ΚΑΓΙΑ ΚΑΛΑΣ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ
Η επικεφαλής της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, η Εσθονή Κάγια Κάλας, έκανε λόγο για «σπαρακτικές σκηνές πρωτοφανούς βιαιότητας» και επέκρινε δριμύτατα τη ρωσική ηγεσία για πρωτοφανή αναλγησία, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις της είναι μόνο με τον ουκρανικό λαό». Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι δεν επιθυμεί το τέλος του πολέμου, προβαίνει σε μπαράζ φονικών πληγμάτων και περιφρονεί επιδεικτικά κάθε προσπάθεια της ομάδας Τραμπ για ανακωχή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλες οι δυτικές κυβερνήσεις, όπως και ο Ολλανδός γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ενώ η Μολδαβή πρόεδρος, Μάγια Σάντου, καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση της Ρωσίας, δηλώνοντας συγκλονισμένη.