Για το σκοπό αυτόν θα απαιτηθεί χρόνος και βεβαίως πόροι. Το σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχουν πια δυνατότητες χρηματοδότησης για νέο εξοπλισμό, κτιριακές μονάδες κ.λπ. Επιπλέον, η μεγάλη περιουσία του ΕΣΥ είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Και για αυτό θα πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά γιατροί και νοσηλευτές προκειμένου να σταματήσουν να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες και να δοθούν κίνητρα στο επιστημονικό δυναμικό για να επιστρέψει στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε χθες ότι ο ριζικός εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και θα απαιτηθούν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα, ώστε να φανούν σημάδια βελτίωσης.
Πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όταν μάλιστα το ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη δεύτερη τετραετία. Χρειάζονται σύγχρονες κτιριακές δομές, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συμπράξεις προκειμένου να βελτιωθούν οι ιατρικές υπηρεσίες και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τους ασφαλισμένους.
Απαιτούνται όμως και μεταρρυθμίσεις στον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας ώστε να λειτουργήσουν με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο για όλους τους ασθενείς. Το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ αναμφίβολα είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να πετύχει ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα της Υγείας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας.