H παραίτηση της νέας πρωθυπουργού σε χρόνο-ρεκόρ για την ιστορία της χώρας, μόλις μέσα σε 45 ημέρες, αποτυπώνει τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, ενώ οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι τη θέση του πρωθυπουργού θα διεκδικήσει ξανά ο αποπεμφθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον.
Ολα ξεκίνησαν από την ανεύθυνη απόφαση του Κάμερον να δεχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., υπακούοντας στις πιο τυχοδιωκτικές και λαϊκιστικές φωνές, αλλά θεωρώντας ότι η Βρετανία θα γλιτώσει λεφτά από την Ε.Ε. και θα ορθοποδήσει. Και βεβαίως, όταν ξεκινάει κάτι στραβά, ο νόμος του Μέρφι λέει ότι θα πηγαίνουν όλα στραβά μέχρι τέλους.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Η στερλίνα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα 40ετίας, ενώ η παραιτηθείσα πλέον πρωθυπουργός Λιζ Τρας έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα μείωσης φόρων και αύξησης δαπανών, με αποτέλεσμα οι αγορές να απογειώσουν τα βρετανικά ομόλογα και τελικώς να ακυρώσουν όλο της το πρόγραμμα.
Το κόμμα των Συντηρητικών που κυβερνά τη χώρα από το 2010 υπολείπεται 30 μονάδες των Εργατικών, καθώς ένα τμήμα του είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ενώ οι πιο φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Βρετανίας προσχωρούν στους Εργατικούς, όπου μετά το πείραμα του «αριστερού» Κόρμπιν έχουν κερδίσει έδαφος με τον νέο τους ηγέτη Κιρ Στάρμερ, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής και με «δεξιότερες» πολιτικές που δεν τρομάζουν τον κεντρώο ψηφοφόρο.
Το πώς θα αντιμετωπίσει την πολιτική και οικονομική κρίση η Βρετανία είναι ακόμα άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι ο τυχοδιωκτισμός και ο λαϊκισμός έχουν πάντα ένα μεγάλο τίμημα. Το πάθημα των Βρετανών είναι ένα μάθημα για όλους και βεβαίως για την Ελλάδα, που έχει πληρώσει πολύ ακριβά το δικό της καταστροφικό «πείραμα» το 2015.