Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε δημοσίως το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις του δεν ήταν παρά ένα “στρατήγημα” του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι ουκρανική επίθεση σήμερα με πυραύλους Himars, αμερικανικής κατασκευής, προκάλεσε κυρίως “ισχυρή πυρκαγιά” και σημαντικές καταστροφές στον σταθμό μέτρησης αερίου της Σούτζα, στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου μαίνονται μάχες. Επίσης σημείωσε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Μπέλγκοροντ και προσπάθησε να πλήξει διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Σαράτοφ.
Οι ουκρανικές αρχές διέψευσαν αμέσως τις κατηγορίες που αφορούν τις εγκαταστάσεις στη Σούτζα. Ο Αντρίι Κοβαλένκο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού κυβερνητικού κέντρου κατά της παραπληροφόρησης, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι “η Ρωσία επιτέθηκε ξανά” στην υποδομή αυτή, “η οποία δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της”.
Παράλληλα ο ουκρανικός ενεργειακός όμιλος Naftogaz κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έπληξε εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου παραβιάζοντας την εύθραυστη συμφωνία που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον και απαγορεύει τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις των εμπόλεμων πλευρών.
“Ο εχθρός βομβάρδισε εγκαταστάσεις του ομίλου Naftogaz”, προκαλώντας ζημιές σε “εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου”, αναφέρει η κρατική εταιρεία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας το πλήγμα αυτό “απόπειρα” των ρωσικών δυνάμεων “να υπονομεύσουν την ενεργειακή σταθερότητα” της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός όμιλος δεν διευκρίνισε ποιες υποδομές του που υπέστησαν ζημιές ούτε την τοποθεσία τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία που εισέβαλε στη γειτονική της χώρα πριν από πάνω από τρία χρόνια, στοχοθετεί εδώ και μερικούς μήνες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εστιάζοντας κυρίως στις περιφέρειες της Πολτάβα, στην κεντρική, και του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.
“Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν το 40% της ικανότητάς της παραγωγής αερίου”, και θα είναι εφεξής αναγκασμένη να εισαγάγει σημαντική ποσότητα τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το έγκριτο διαδικτυακό μέσο Ievropeïska Pravda.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη, ύστερα από αρκετές ημέρες ξεχωριστών διαπραγματεύσεων με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους στη Σαουδική Αραβία, ότι το Κίεβο και η Μόσχα δεσμεύτηκαν να λάβουν “μέτρα για να τεθεί σε εφαρμογή (…) η συμφωνία για την απαγόρευση πληγμάτων κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων” στις δύο χώρες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία ούτε σε κάποιον όρο. Οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει παρόμοιες κατηγορίες και χθες.
Ειδήσεις Σήμερα
- Εαρινό Κύπελλο Masters 2025: Η κορυφαία ανοιξιάτικη διοργάνωση
- Σεισμός Μιανμάρ: Τρόμος από τα 7,7 Ρίχτερ – Σοκαριστικό βίντεο – Η στιγμή που οι πισίνες ξενοδοχείων διαλύονται σαν καταρράκτες
- Ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής του μετά τον γάμο του
- COSMOTE 5G WiFi: Γρήγορο σταθερό internet σε όλη την Ελλάδα μέσω δικτύου COSMOTE 5G
- Φορολοταρία Φεβρουαρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ