Μπορεί ακόμα οι προτάσεις της Κομισιόν να μην είναι αυτές που πρέπει, να απέχουν δηλαδή από το να ικανοποιούν όλες τις χώρες, καθώς θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, όμως είναι γεγονός ότι γίνονται τα πρώτα βήματα για μια κοινή λύση στο ενεργειακό, ώστε η Ευρώπη να θεωρείται ενιαία αγορά από τους υπόλοιπους προμηθευτές, να υπάρχει κοινοτική αλληλεγγύη για τη διανομή του φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη και επίσης για πρώτη φορά να εισαχθεί ένα σύστημα εκλογίκευσης των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό, η καθιέρωση δυναμικών τιμών θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα είδος πλαφόν, την επιβολή του οποίου έχουν ζητήσει 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Ηδη, με την προαναγγελία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, οι τιμές στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα περί τα 110-120 ευρώ από το ρεκόρ των 350 ευρώ του καλοκαιριού. Κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο ουσιαστική είναι η παρέμβαση της Ε.Ε. τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει, τόσο για την οικονομία της και τις οικονομίες των χωρών όσο και για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ώστε οι πρώτες αποφάσεις που θα λάβει τώρα η Ε.Ε. να ακολουθηθούν και από νέα δέσμη μέτρων με σκοπό την ενεργειακή επάρκεια, τον εφοδιασμό της αγοράς και τις χαμηλότερες τιμές, για να μη λειτουργεί κάθε χώρα μόνη της, με βάση τις δικές της δημοσιονομικές δυνατότητες, κάτι που ωφελεί τον πλούσιο Βορρά σε βάρος των χωρών του Νότου.