ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ το σκηνικό έχει αλλάξει πλήρως. Εδώ και μία διετία οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν μηδενιστεί, ενώ τα ερευνητικά πλοία έχουν ρίξει άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πραγματοποιήσει έξι ραντεβού μέσα σε έναν χρόνο. Η πολιτική των «ήρεμων νερών» έχει αποδώσει στην καθημερινότητα των σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ ακόμα και το ελληνικό Λιμενικό συνεργάζεται με την τουρκική Ακτοφυλακή για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
ΤΩΡΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ Αθήνας-Αγκυρας αναμένεται να περάσει στο επόμενο στάδιο, με στόχο να διερευνηθεί αν υπάρχει κοινός τόπος για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ηδη ακούγονται και γράφονται απίστευτα πράγματα. Πως η κυβέρνηση έχει κάνει παραχωρήσεις, πως συζητά την απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης των 6 ναυτικών μιλίων σε 12, πως αποδέχεται τις «γκρίζες ζώνες» της Τουρκίας και έναν σωρό άλλες συνωμοσιολογίες. Πολιτικοί και δημοσιολόγοι ασκούν κριτική λες και οι Τούρκοι έφτασαν μέχρι τη… Σαλαμίνα, πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ η πραγματικότητα; Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει εδώ και 50 χρόνια. Ούτε στο Κυπριακό ούτε στα Ελληνοτουρκικά. Την τελευταία εικοσαετία έχουν πραγματοποιηθεί 64 γύροι διερευνητικών επαφών χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μπορεί τώρα να υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή; Αυτό φαντάζει δύσκολο έως απίθανο. Ακόμα και αν υπήρχαν πιθανότητες, αυτή η διαδικασία θα έπαιρνε πολλά χρόνια, ενώ θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα ανά πάσα στιγμή.
Η υπενθύμιση του αυτονόητου
ΣΕ ΠΟΙΟ σημείο βρισκόμαστε; Ξεκινούν συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να εκκινήσει ένας πραγματικός διάλογος, πάνω σε ποια βάση και με ποιο εύρος. Να το πούμε πιο απλά και λαϊκά; Αρχίζει μια κουβέντα, για να δούμε αν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε. Ολα τα υπόλοιπα περί συμφωνιών που «μαγειρεύονται» και περί «συμφωνίας Πρεσπών στο Αιγαίο» αποτελούν αντιπολιτευτικές φαντασιοπληξίες.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τη συζήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ακολουθεί την -εδώ και δεκαετίες- εθνική γραμμή.
ΑΛΛΑ, ΑΚΟΜΑ και αν κάποια στιγμή βρισκόταν κάποια κυβέρνηση που θα έμπαινε σε μια τέτοια συζήτηση, είναι δεδομένο πως δεν θα γινόταν αποδεκτό από το 100% των Ελλήνων πολιτών. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί, μια «μη λύση» με διαιώνιση των προβλημάτων στα Ελληνοτουρκικά όσους κινδύνους και αν ενέχει είναι προτιμότερη από μια «κακή λύση».
ΟΠΟΤΕ, ΑΣ χαλαρώσουν όλοι όσοι επιχειρούν να διχάσουν και πάλι τη χώρα σε «πατριώτες» και «μειοδότες», όπως έκαναν το καλοκαίρι του 2015 με το δημοψήφισμα. Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα βάλει στο τραπέζι όλες τις παράλογες διεκδικήσεις της. Και είναι, επίσης, δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τις απορρίψει. Ολες οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν είναι για εσωτερική κατανάλωση και μικροκομματική αντιπολίτευση.