Με την αύξηση του ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ. Με τα μέτρα φοροαπαλλαγών, που αποτελούν ισχυρό κίνητρο για να ανοίξουν εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα. Με τα επαναλαμβανόμενα προγράμματα Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων. Με έξτρα επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για ανακαινίσεις. Με τη λελογισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, παρά την εκτόξευση των πραγματικών τιμών στην αγορά ακινήτων. Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, για να είναι ξεκάθαρα τα περιουσιακά ζητήματα. Με τη δημιουργία Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα βάλουν τέλος στην παθογένεια των εκτός σχεδίου οικοπέδων.
ΟΦΕΙΛΟΥΝ, όμως, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τηρούν τους νόμους και τους κανόνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», στην ενοικίαση των ακινήτων, δυστυχώς, κυριαρχούν τα «διπλά βιβλία». Σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές που δηλώνονται στα συμβόλαια είναι χαμηλότερες έως και 73% σε σύγκριση με τις τιμές που αναγράφονται στις αγγελίες.
ΑΠΟ τη μια πλευρά, η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για «μαύρα» εισοδήματα και από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να συμμορφωθούν με τον νόμο και τους κανόνες. Γιατί, άραγε, ποια θα ήταν η αντίδρασή τους, αν κάποια στιγμή εκτός από τη σχεδιαζόμενη πλατφόρμα για κακοπληρωτές ενοικιαστές προχωρούσε και η δημιουργία μιας πλατφόρμας για καταγγελίες ενοικιαστών για «μαύρα» ενοίκια;