Η κλιματική κρίση, που απειλεί όλη την περιοχή της Μεσογείου, έχει μετατρέψει τις φθινοπωρινές βροχές σε θανατηφόρες πλημμύρες με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον, υποδομές και περιουσίες. Η ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τον κίνδυνο πλημμυρών στην Ελλάδα σε βάθος 45ετίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Και αυτό διότι ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες έχει αυξητική τάση με την πάροδο του χρόνου.
Τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν πυρκαγιές αλλά και σε ζώνες υψηλού κινδύνου, όπως είναι ο Κηφισός. Φέτος είδαμε για πρώτη φορά την Περιφέρεια Αττικής να ξεκινάει έγκαιρα και με σύστημα τον καθαρισμό της υπόγειας κοίτης του ποταμού, και συγκεκριμένα των πλακοσκεπών τμημάτων που είχαν να καθαριστούν για δεκαετίες! Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
Το καμπανάκι κινδύνου που ήχησαν οι δήμαρχοι των περιοχών πέριξ του Κηφισού πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις συναρμόδιες αρχές. Καμία δικαιολογία για συναρμοδιότητες ή επικάλυψη ρόλων μεταξύ δήμων, περιφερειών και υπουργείων δεν μπορεί πλέον να υπάρχει.
Είναι γεγονός πως οι αστικές υποδομές έχουν σχεδιαστεί με δεδομένα παλαιότερων εποχών και τα αντιπλημμυρικά έργα χρειάζονται διαρκώς επικαιροποιημένες μελέτες αλλά και γρήγορες εκτελέσεις. Αυτό προϋποθέτει επαρκείς πόρους, συντονισμένο και ολιστικό σχέδιο δράσης και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ταυτόχρονα, η σωστή ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με τις πλημμύρες είναι μονόδρομος.