ΑΣ ΔΟΥΜΕ, όμως, την πραγματικότητα. Βία ανηλίκων υπήρχε σε όλες τις γενιές, όπως και ενδοοικογενειακή βία. Προφανώς και υπάρχει αύξηση περιστατικών, αλλά συγχρόνως υπάρχει και αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Παλαιότερα τα θύματα φοβούνταν να μιλήσουν και να καταγγείλουν, η κοινωνία αδιαφορούσε και οι αστυνομικές Αρχές δεν ασχολούνταν. Τώρα, αυτό έχει αλλάξει και αποδεικνύει πως έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα εμπρός. Τα θύματα τολμούν και καταγγέλλουν. Η κοινωνία συγκλονίζεται. Η Αστυνομία παρεμβαίνει και συλλαμβάνει. Η Δικαιοσύνη καταδικάζει, καθώς οι ποινές αυστηροποιούνται, ειδικά σε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, έχουν γίνει και βήματα προς τα πίσω, καθώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της βίας των ανηλίκων, όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική. Τα μαχαίρια στις μαθητικές τσάντες, οι συμμορίες, τα ραντεβού για ξεκαθάρισμα και, βέβαια, το «όπλο» – smartphone. Γιατί, τα κινητά, η βιντεοσκόπηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει νέα διάσταση στη βία των ανηλίκων. Οι θύτες παρουσιάζουν στους ακολούθους τα «επιτεύγματά» τους και τα θύματα, πέρα από τη σωματική, βιώνουν και την ψυχολογική βία – έκθεση σε δημόσια θέα.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ; Το φαινόμενο έχει πολλές αιτίες. Από την κατάσταση στην οικογένεια μέχρι την επίδραση των lockdowns της πανδημίας, του Διαδικτύου, αλλά και των σκληρών videogames.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για τους εφήβους και τις οικογένειές τους είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Ποια είναι η λύση; Κάποιοι θα έλεγαν: «Φοβάμαι να βγω έξω, θα κλειστώ στο σπίτι». Αυτή είναι η λάθος αντιμετώπιση. Οι νέοι πρέπει να κυκλοφορούν και να χαίρονται τη ζωή. Ενα lockdown φόβου θα ανακήρυσσε «νικητές» τους θύτες. Το αντίθετο πρέπει να γίνει.
ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ χρόνο έχουν γίνει αρκετά βήματα και στην πρόληψη και στην καταστολή. Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για bullying, αυστηροποιήθηκαν οι πειθαρχικές ποινές για παραβατικές συμπεριφορές μαθητών, ενώ ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί επισκέπτονται τα σχολεία όπου καταγράφονται φαινόμενα βίας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, έχει αλλάξει το δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. Οπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, αστυνομικές δυνάμεις σκανάρουν το Διαδίκτυο και κάνουν περιπολίες σε σημεία συγκέντρωσης νεολαίας, όπως πλατείες και εμπορικά κέντρα, με σκοπό να δημιουργήσουν έναν ηλεκτρονικό χάρτη για τα περιστατικά βίας ανηλίκων. Αλλωστε, η αλματώδης αύξηση συλλήψεων σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με τα παλαιότερα χρόνια, αποδεικνύει πως η ΕΛ.ΑΣ. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όμως, χρειάζονται ακόμα περισσότερα βήματα από όλους. Από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την Αστυνομία. Για να υπάρξει μείωση των περιστατικών πρέπει να υπάρξει ψυχολογική στήριξη των υποψήφιων θυτών, ώστε να κατανοήσουν ότι η βία δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά και στήριξη των θυμάτων, για να έχουν τη δύναμη να καταγγείλουν. Και, βέβαια, ενίσχυση των περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να αυξηθεί το αίσθημα της ασφάλειας σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτονιά, όπου συναθροίζονται ανήλικοι.