Ακόμα και πολιτικά στελέχη ασχολούνταν, πέραν των αρμοδιοτήτων τους, με το θέμα της επανεκλογής τους, ο πολιτικός βίος έμπαινε σε λογική πόλωσης, ενώ και στον τομέα της οικονομίας η ατμόσφαιρα ήταν αποτρεπτική για επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Η ΑΓΟΡΑ απεχθάνεται την πολιτική αβεβαιότητα και τις εκκρεμότητες. Επομένως, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαλύσει τα σενάρια της εκλογολογίας και να επισημάνει ότι παρά τις δυσκολίες του χειμώνα δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι θετική, γιατί λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας και στην πολιτική και στην οικονομία. Ειδικά για τη χώρα μας, που πλέον η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη «βόμβα», όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, της απλής αναλογικής, η οποία πολύ πιθανό να προκαλέσει και δεύτερες εκλογές. Δηλαδή, θα απαιτηθεί ένας χρόνος 2-2,5 μηνών για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται σταθερότητα και το δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός είναι αυτοδύναμη Ν.Δ. ή, αλλιώς, μια επανάληψη της περιπέτειας Τσίπρα – Βαρουφάκη, παρέα με τον Καμμένο, που όλοι δεν θέλουμε να θυμόμαστε επτά χρόνια από το καταστροφικό Μνημόνιο του πολιτικού διδύμου.
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ τους 12 μήνες μέχρι τις εκλογές χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους στην κυβέρνηση προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον υβριδικό πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν κατά της Ευρώπης με αιχμή το φυσικό αέριο και την ενέργεια.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ βλέπουν διαρκώς τις τιμές να ανεβαίνουν, αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και για την αντιμετώπιση των καρτέλ. Χάρη και στην πολιτική μείωσης φόρων και προσέλκυσης επενδύσεων η Ελλάδα έχει αναπτυξιακά αποθέματα και διατηρεί χαμηλά τις προβλέψεις για ανάπτυξη 3,5% – 4%, αλλά μπορεί να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ να είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Η ΧΩΡΑ χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ιδίως όταν ο γείτονας δημιουργεί συνεχώς εστίες αναταραχής. Αυτό πρέπει να είναι αντιληπτό ακόμα και τώρα που διαλύθηκε η εκλογολογία και υπάρχει μια καθαρή διαδρομή τους επόμενους 12 μήνες χωρίς αμφιταλαντεύσεις και αβεβαιότητες. Εάν η κυβέρνηση διαχειριστεί σωστά και με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα, είναι βέβαιο ότι αυτό θα αποτελέσει κριτήριο στην κάλπη για την επίτευξη αυτοδυναμίας και θα απενεργοποιηθεί στις δεύτερες εκλογές η «βόμβα» της απλής αναλογικής, που μαζί με τον αστάθμητο παράγοντα Ερντογάν απειλούν τη σταθερότητα.