ΔΕΝ χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τα social media, αλλά απαιτείται προσοχή. Και, βέβαια, δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας. Είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και των γονιών. Οπως οι γονείς δεν αφήνουν ένα 10χρονο παιδί να κυκλοφορεί μόνο του στους δρόμους, έτσι δεν γίνεται να του δίνουν πλήρη ελευθερία για να κινείται στον ψηφιακό κόσμο.
ΟΙ κίνδυνοι είναι πολλοί. Η εξαπάτηση, η παραπληροφόρηση, αλλά κυρίως η ανάγκη που δημιουργείται στον ψυχικό κόσμο των ευάλωτων παιδιών να ζουν περισσότερες ώρες στο ψηφιακό σύμπαν παρά στην πραγματική ζωή. Ο εθισμός στις οθόνες δημιουργεί πολλά προβλήματα. Από τη διάσπαση της προσοχής στο διάβασμα μέχρι τα πρότυπα ομορφιάς και, βέβαια, την εκτίναξη των περιστατικών βίας ανηλίκων.
ΤΟ μέτρο της απαγόρευσης χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ήταν το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα γίνεται τώρα με τους ηλικιακούς περιορισμούς. Αλλά μόνο με τις απαγορεύσεις δεν θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα. Οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν στα παιδιά τους κινδύνους και μέσα από ενδελεχή συζήτηση και να τους δείξουν πως πρέπει να υπάρχει μέτρο στην ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο, σε ισορροπία με την πραγματική ζωή.