ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το εφάπαξ βαίνει αργά και σταθερά μειούμενο όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που προσθέτουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά και αυτό συμβαίνει λόγω της αλλαγής στον υπολογισμό του εφάπαξ που εισήγαγε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου, της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από 1ης/1/2014 και μετά για τα έτη ασφάλισης ως το 2013 παίρνουν εφάπαξ με βάση το 60% του μέσου όρου των αποδοχών τους ή των εισφορών που κατέβαλαν αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους στην πενταετία 2009-2013 και για τα έτη μετά το 2013 παίρνουν πίσω άτοκα τις εισφορές τους. Το αποτέλεσμα είναι πως το μέσο εφάπαξ φέτος υποχώρησε στις 18.574 ευρώ από 20.242 ευρώ πέρσι.
ΓΙΑ να ισοφαρίσουν οι ασφαλισμένοι τις απώλειες, θα πρέπει να πληρώνουν εισφορές για περισσότερα χρόνια. Για να πάρουν δηλαδή ένα εφάπαξ των 35.000 ευρώ από το Δημόσιο, θα πρέπει να συμπληρώσουν 40ετία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν το ίδιο ποσό με 35ετία.
Η λύση που έχει τεθεί στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, ώστε να μπει φρένο στις μειώσεις, είναι να «μετακινείται» κάθε χρόνο η πενταετία που δίνει το καλό εφάπαξ, ώστε να μετριάζεται η μείωση που προκαλεί ο νέος υπολογισμός μετά το 2023. Για την ώρα αυτή η πρόταση βρίσκεται στο συρτάρι, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να κοιτάξει προσεκτικά το ζήτημα για τη στήριξη του βοηθήματος των συνταξιούχων.