Είναι γεγονός ότι καμία χώρα, ακόμα και από τις πλέον αναπτυγμένες, που διαθέτει καλύτερες υποδομές, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις μεγάλες πυρκαγιές, τις καταστροφικές πλημμύρες και πάσης φύσεως θεομηνίες. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες εικόνες από τους τροπικούς τυφώνες στις ΗΠΑ, καθώς και στην Ιαπωνία, στην Κίνα, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Είδαμε, για παράδειγμα, τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πλημμύρες στην Ισπανία.
Στοίχημα η διόρθωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τη μεσαία τάξη
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πλέον πιο τακτικά και θα πρέπει τώρα τα πάντα να σχεδιαστούν με αυτό το πρίσμα, ώστε όλα τα έργα υποδομής να κατασκευάζονται με τις προδιαγραφές του μέλλοντος. Και βεβαίως μεγάλη ευθύνη υπάρχει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά τον τρόπο που διαθέτει τους πόρους για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιδιαβρωτικά κ.λπ. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει διαφάνεια και δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες, καθώς διαπιστώνεται ότι έργα εκτελούνται χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με υλικά κατώτερης ποιότητας, ή και δεν γίνονται καθόλου.
Επειδή όμως η κλιματική κρίση δεν είναι ανέκδοτο, ούτε άλλοθι, τα έργα υποδομής θα πρέπει να κατασκευάζονται με βασικό γνώμονα την ασφάλεια και την αντοχή τους όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές, με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πλέον εντονότερα και συχνότερα. Και αυτό το κριτήριο θα πρέπει να εφαρμόζεται καθολικά.