Βασική φιλοσοφία της αλλαγής σε 19 επιδόματα, που αφορούν περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους, είναι ότι το 50% του ποσού θα δαπανάται αποκλειστικά με τη χρήση της κάρτας και το υπόλοιπο 50% θα μπορεί να λαμβάνεται με τη μορφή μετρητών. Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία για πρώτη φορά Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων.
Είναι γνωστό πως το ελληνικό κράτος δαπανά τεράστια ποσά για τη στήριξη των πολιτών και έτσι πρέπει να γίνεται σε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας. Ομως, δεδομένου ότι στο σύνολο των επιδομάτων κατευθύνεται 2% με 3% του ΑΕΠ της χώρας, οφείλει η Πολιτεία να γνωρίζει αν πραγματικά τα ποσά αυτά στηρίζουν όσους το έχουν ανάγκη ή αν παρεισφρέουν επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος.
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει συνολικό προϋπολογισμό 4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,9 δισ. κατευθύνονται κυρίως στα τρία μεγαλύτερα επιδόματα, δηλαδή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού. Η μεταρρύθμιση της επιδοματικής πολιτικής δεν μειώνει τα επιδόματα ούτε τους δικαιούχους, τουναντίον διασφαλίζει και προστατεύει το δικαίωμά τους να τα λαμβάνουν.
Αποτελεί καθήκον μιας ευνομούμενης Πολιτείας να γνωρίζει πόσα σταθερά και πόσα έκτακτα επιδόματα λαμβάνει κάθε πολίτης ή νοικοκυριό. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η μαύρη οικονομία και, το κυριότερο, θα σταματήσουν οι αδικίες εις βάρος των πραγματικά ευάλωτων.