Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να προκαλεί κανέναν εφησυχασμό στην ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί βλέπουμε ότι παράλληλα με τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ είχαμε τις προκλήσεις στα Κατεχόμενα, όταν Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ενώ είχαμε και μια νέα επιθετική ρητορική που εκφράστηκε από τον Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες.
Η μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Από την άλλη όμως η τουρκική πλευρά επιδιώκει να βάλει στην ατζέντα τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της όταν δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Χώρα σταθερότητας και προοπτικής η Ελλάδα
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμικρή υποχώρηση. Η βασική μας θέση είναι μία και δεδομένη και η «κόκκινη γραμμή» εθνική, ανεξάρτητα από κόμματα. Επομένως, το μόνο που μπορούμε να ελπίσουμε είναι σε μια στενότερη συνεργασία στο επίπεδο της ήπιας διπλωματίας, όπως στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις εμπορικές σχέσεις
Η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά με σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα φανούν και πιο καθαρά οι προθέσεις της Αγκυρας, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πάντα δύσκολες.