Ωστόσο, αποτελεί κοινό τόπο πως, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, απαιτούνται ακόμα πιο δυναμικές ενέργειες για τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ που θα καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
Η εξωστρέφεια της ελληνικής τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές μας. Στην προσπάθεια αυτή πλέον υπάρχει και το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει η νομοθεσία για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Το ενδιαφέρον που ήδη έχει εκδηλωθεί, όπως και οι αιτήσεις που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα αφορούν τόσο τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα όσο και τη συνεργασία τους με ελληνικά ιδρύματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Η από κοινού υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως τα κοινά ή διπλά πτυχία, τα θερινά προγράμματα και τα ερευνητικά κέντρα ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό και προάγουν την ανάπτυξη και την ανταλλαγή γνώσεων και εκπαιδευτικών εργαλείων. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια με επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, με την αύξηση των μόνιμων θέσεων μελών ΔΕΠ, την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ενδυνάμωση του αυτοδιοίκητου.