Η χώρα για άλλη μία φορά βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Εβρο, όπου υπήρξε προληπτική εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, και στην Αττική, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κινδύνους για νέες εστίες.
Δυστυχώς, οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, είτε από αμέλεια είτε ακόμα χειρότερα από πρόθεση. Στον Εβρο, η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς ξέσπασε από «αυτόνομη αιτία», όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, ενώ δυστυχώς τουλάχιστον 18 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι στις φλόγες.
Στη Βοιωτία η πυρκαγιά, από την οποία μάλιστα έχασε τη ζωή του ένας κτηνοτρόφος που προσπάθησε να σώσει τα ζώα του, ξεκίνησε από εργασίες που γίνονταν στην περιοχή, ενώ και στον Ασπρόπυργο ως βασική αιτία αναφέρονται οι κλοπές χαλκού με χρήση φωτιάς.
Στη Ρόδο συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε ένα χρόνο με αναστολή Γερμανός πυρομανής που επιχείρησε να βάλει φωτιά σε περιοχή του νησιού, στην οποία πριν από λίγες ημέρες είχε ξεσπάσει άλλη.
Οι φωτιές στον Ασπρόπυργο ξεκίνησαν κοντά σε βιομηχανικούς χώρους και οι έρευνες της Πυροσβεστικής θα δείξουν εάν πρόκειται για ακόμη έναν εμπρησμό.
Η υπόθεση των πυρκαγιών δεν προσφέρεται για φτηνή πολιτική αντιπαράθεση, όταν μάλιστα ακούγονται ανεύθυνες κριτικές για «υπερβολική χρήση» του συστήματος προειδοποίησης «112». Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιας κλίμακας καταστροφές, μεγάλες περιοχές του Καναδά φλέγονται επί εβδομάδες, στο Μάουι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 1.000, στην Τενερίφη καταστράφηκαν τεράστιες εκτάσεις και έγιναν εκκενώσεις περιοχών.
Η Ελλάδα πρέπει να θωρακίσει περαιτέρω την αντιπυρική της προστασία, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε δασικές περιοχές και να τιμωρεί παραδειγματικά όσους ευθύνονται για το ξέσπασμα των πυρκαγιών.
Το πρόβλημα θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια λόγω και της κλιματικής κρίσης, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και σχεδιασμός για καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη και καταστολή των πύρινων εστιών.