Ο κοινοτικός αξιωματούχος πρόσθεσε πάντως, ειδικά για την Ελλάδα, ότι θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο ρυθμό την εφαρμογή του προγράμματός της, καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα, μέχρι και το τέλος του 2023 έχει να λάβει πόρους περίπου 8 δισ. ευρώ, που είναι υπερπολύτιμοι για την υπέρβαση και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.
Είναι κρίσιμης σημασίας να επιτύχει η Ελλάδα τα χρονοδιαγράμματα για την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής στο RRF και να διασφαλίσει συνεχή ροή χρηματοδότησης, κάτι που θα στείλει «ισχυρό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές». Παράλληλα, βεβαίως, θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, όταν, όπως είπε ο κ. Κοστέλο, «η Διοίκηση σταματούσε να δουλεύει κατά την προεκλογική περίοδο».
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Για αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εξαντλήσει την 4ετία ώστε να μη χαθεί χρόνος στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ζωτικής σημασίας, γιατί οι επενδύσεις είναι μόνιμες και βασίζονται σε δράσεις με ιδιαίτερα οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.
Αυτά τα κονδύλια προορίζονται για επενδύσεις, δεν έχουν τα χαρακτηριστικά κλασικής κοινοτικής επένδυσης, αλλά κινητοποιούν επίσης ιδιωτικά κεφάλαια από επιχειρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι θα διοχετευθούν στην πράσινη οικονομία, σε περιβαλλοντικές δράσεις, αναδασώσεις κ.λπ.
Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα ξεκίνησε δυναμικά και πρέπει να συνεχίσει με υψηλούς ρυθμούς, γιατί είναι και μία άμυνα της οικονομίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.