Πρόκειται για μία σωστή κίνηση, πρώτον, διότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς να προκαλούν δημοσιονομικό κόστος και, δεύτερον, γιατί εμπεδώνεται η λογική της ασφάλισης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την περιουσία τους.
Η κλιματική κρίση, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι σεισμοί, δυστυχώς προκαλούν σοβαρές καταστροφές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό μπορούν να καλυφθούν από τη «σύμπραξη» του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανάπλαση των περιοχών, όπως βέβαια και για την αποζημίωση των πληγέντων, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να καλύπτουν το κόστος για κατοικίες με βάση τα συμβόλαια κάλυψης.
Ωστόσο, όπως έχει γράψει ο «Ε.Τ.», αρκετοί ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ επειδή οι κατοικίες τους έχουν ασφαλισθεί έναντι σεισμού ή πυρκαγιάς, αλλά όχι και για πλημμύρες. Οταν μάλιστα τα ακίνητά τους βρίσκονται σε ορόφους, η κάλυψη για πλημμύρες ούτε προτεινόταν από τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά ούτε μπορούσε κάποιος ιδιοκτήτης να τη ζητήσει.
Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μία τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων ώστε να λάβουν την έκπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ορόφους πολυκατοικιών με συμβόλαια που δεν περιλαμβάνουν τον κίνδυνο της πλημμύρας ή να βρεθεί μία μεταβατική λύση μέχρι να υπάρξει η σχετική προσθήκη στις συμβάσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ έλαβε το μέτρο της πρόσθετης έκπτωσης κατά 10% προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης των περιουσιών. Οι βελτιώσεις στη νομοθεσία θα συμβάλουν ώστε να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις και να ενισχυθεί συνολικά η θέση ότι η ασφάλιση των κατοικιών δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.