ΠΡΙΝ από λίγες εβδομάδες η Ισπανία θρήνησε 230 θύματα στις πλημμύρες της Βαλένθια. Εδώ έχουμε βιώσει τον Ιανό, τον Elias και τον Daniel, τα τελευταία χρόνια. Η εντεινόμενη κλιματική κρίση αποκαλύπτει πως μέχρι τώρα όλες οι χώρες ήταν ανοχύρωτες μπροστά σε τέτοια καταστροφικά φαινόμενα.
ΠΟΥΘΕΝΑ δεν είχαν τηρηθεί οι κανόνες. Πόλεις ολόκληρες και χωριά έχουν χτιστεί σε λεκάνες απορροής υδάτων, πάνω σε ρέματα και ποτάμια. Ακόμα και κάποια παλιά αντιπλημμυρικά έργα φαντάζουν λίγα και μικρά μπροστά στο μέγεθος των φαινομένων. Το βλέπουμε γύρω μας, μέσα στην Αθήνα, σε άλλα αστικά κέντρα και στην Περιφέρεια.
ΤΙ μπορεί να γίνει; Προφανώς, δεν είναι δυνατόν να γκρεμιστούν ολόκληρες περιοχές. Απαιτούνται νέου τύπου βιώσιμα και ανθεκτικά αντιπλημμυρικά έργα σε κάθε γωνιά της χώρας. Μόνο που όλα αυτά τα έργα απαιτούν πολύ χρόνο και πολύ χρήμα. Η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς σχεδιάζονται και υλοποιούνται δεκάδες έργα σε όλη την Ελλάδα.
ΜΕΧΡΙ να ολοκληρωθούν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Η Πολιτεία οφείλει να συνεργάζεται άριστα με τους μετεωρολόγους και πάσης φύσεως ειδικούς, ώστε να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Ενώ οι πολίτες οφείλουμε να ακούμε τις προειδοποιήσεις της Πολιτείας, έστω κι αν κάποιες φορές αυτές φαντάζουν υπερβολικές.