ΣΕ αυτό το σκηνικό η Ευρώπη, επιτέλους, οφείλει να αλλάξει τακτική. Να θέσει τέλος στη γραφειοκρατική αντίληψη και τις δραματικές χρονοκαθυστερήσεις. Να αποκτήσει ισχυρή άμυνα. Αν δεν έχει στρατιωτική ισχύ, δεν πρόκειται να έχει και διπλωματική ισχύ. Πιο απλά, η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει.
Ψυχραιμία και εγρήγορση
ΣΕ αυτήν την προσπάθεια αφύπνισης της Ε.Ε. πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως αναφέρει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στους «Financial Times», έχει έρθει η ώρα «οι στρατιωτικές δαπάνες να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις, ύψους 500 δισ. ευρώ, στον τομέα της άμυνας κατά την επόμενη δεκαετία. Απαιτείται συλλογική δράση σε δύο μέτωπα: πρώτον, χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης για αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Και, δεύτερον, πρέπει να μετασχηματίσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
ΣΤΗΝ ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα «Αμυντικό Ταμείο Ανάκαμψης» με πόρους, τουλάχιστον, 100 δισ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξει αναταραχή στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
ΤΟ ζήτημα το έχει θέσει ο πρωθυπουργός και στους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε., καθώς κανένας κρατικός προϋπολογισμός δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος που απαιτείται για την αμυντική ισχυροποίηση της Ευρώπης, που αν γίνει με σωστό σχεδιασμό, θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και στους τομείς έρευνας και βιομηχανίας της Ε.Ε. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης για να προχωρήσει μπροστά, αλλιώς θα συνεχίσει να παραμένει αδύναμη πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά απέναντι στις άλλες υπερδυνάμεις.