Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως πήχη το 33%, ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019 και σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία κινείται σε αυτό το επίπεδο ή και υψηλότερα. Αυτό εξηγείται από την αύξηση της συσπείρωσης, την πολυσυλλεκτικότητα του ευρωψηφοδελτίου και την επιλογή προσώπων όπως ο Φρέντι Μπελέρης, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο 4ετίας, το οποίο καλείται να υλοποιήσει έως το τέλος της θητείας της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, έχουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη, που πλέον ψαρεύει σε θολά νερά, δεν διαθέτει εναλλακτικό πρόγραμμα, ενώ ο αρχηγός του αγνοεί θέσεις του κόμματός του και αυτοσχεδιάζει στις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, έχασε την ευκαιρία να κερδίσει έδαφος την περίοδο που στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε πολεμικό κλίμα, λόγω της μεταρρυθμιστικής ατολμίας του αρχηγού του και του νεφελώδους πολιτικού λόγου του.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, όμως, είχαμε και τα πραγματικά αποκαλυπτήρια σε ό,τι αφορά τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Η προσπάθεια εργαλειοποίησης της πίστης από την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και τη Νίκη έπεσε στο κενό. Οι έμμεσες παροτρύνσεις και η μη καταδίκη περιστατικών χειροδικίας εντός ναών δεν έχουν σχέση ούτε με τη χριστιανοσύνη ούτε με την πολιτική ζωή της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, βαρυσήμαντη ήταν η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και τόνισε ότι δεν υπάρχει «χριστιανόμετρο».
ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ βλέπουμε στον τελευταίο γύρο των δημοσκοπήσεων τη Ν.Δ. να σημειώνει ανάκαμψη, τον ΣΥΡΙΖΑ να κάθεται στα επίπεδα πολύ κάτω του 17% του περασμένου Ιουνίου και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση κυνηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα, βέβαια, θα κριθούν από την ψήφο των πολιτών και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς. Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν ισχυρό μήνυμα για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και πολιτική σταθερότητα. Ο λαϊκισμός Κασσελάκη αλλά και η πατριδοκαπηλία και η εργαλειοποίηση της πίστης όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αλλά, αντιθέτως, δημιουργούν και νέα.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, έχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ευρωπαϊκή σύγκλιση και είναι σαφές ότι αυτή η θετική πορεία δεν θα πρέπει να ανακοπεί στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αλλά, αντιθέτως, να ενισχυθεί.