Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των όρων αντιπυρικής προστασίας. Θα πρέπει ωστόσο να γίνουν πολλά περισσότερα. Οι εκκενώσεις περιοχών αποδεικνύονται σωτήριες και είναι απορίας άξιον πώς ορισμένοι από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του φιλικού της Τύπου μέμφονται τη λειτουργία του 112.
Μόλις χθες οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι, σε ψήφισμά τους ανέφεραν ότι στις φονικές πυρκαγιές του 2018 δεν υπήρχε ούτε ένας κρατικός λειτουργός να ειδοποιήσει τους κατοίκους για τους κινδύνους και να προχωρήσει σε εκκένωση, με τραγικό αποτέλεσμα να έχουμε 104 νεκρούς.
Ομως αυτό που επείγει τώρα είναι η αναδιοργάνωση του κράτους σε όλες τις βαθμίδες του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και η σχέση τους με τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς θα πρέπει να επανεξεταστούν με βάση το βαθμό αποτελεσματικότητάς τους. Οι πόροι που κατευθύνονται προς τους δήμους για τον καθαρισμό εκτάσεων θα πρέπει να πηγαίνουν εκεί και όχι σε άλλους σκοπούς και επίσης όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να είναι ορατό το πεδίο ευθυνών στους πολίτες.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα παραμένουν δύσκολες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα και σφοδρότερα. Ομως η κρατική μηχανή είναι αναγκαίο να λειτουργεί πλέον με αποτελεσματικότητα, λογοδοσία και συναίσθηση των ευθυνών που αναλαμβάνει για την προστασία πρωτίστως των ανθρώπινων ζωών, αλλά επίσης των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αναμένουμε από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες προκειμένου να αλλάξει το σημερινό μοντέλο το οποίο δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης, που είναι το σημαντικότερο, αλλά και καταστολής.