Δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu δείχνει πως ο Κιλιτσντάρογλου χρησιμοποιεί μερικές τακτικές από το «βιβλίο» του αντιπάλου του. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός ηγέτης των Κεμαλικών επιδιώκει να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες επαναφέροντας την κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας, που λόγω του σεισμού έχει αποκλιμακωθεί.
Στο κείμενό της, η Sozcu κάνει λόγο για «εισβολή» της Ελλάδας σε 20 νησιά, συμπεριλαμβάνοντας μία φωτογραφία του Νίκου Χαρδαλιά από τα Ψαρά, όπου εγκαινίασε ένα εκκλησάκι. Για την τουρκική εφημερίδα, τόσο τα Ψαρά όσο και οι Οινούσσες αποτελούν παραδείγματα ακριτικών νησιών που τελούν υπό «ελληνική κατοχή».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: «20 νησιά είναι υπό κατάληψη, ανάμεσά τους οι Οινούσσες και τα Ψαρά. Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες. Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης. Η Κυβέρνηση (σ.σ. Ερντογάν) έκλεισε τα μάτια και τα τελευταία 20 χρόνια έγινε εισβολή στα νησιά αυτά».
Μπορεί για τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας το δίλημμα Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου να έχει μεγάλη σημασία, όμως στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, εκ πρώτης όψεως η διαφορά των δύο πολιτικών είναι ελάχιστη. Η «εμπειρία» μας από τον Ερντογάν έχει δείξει ότι ο συντηρητικός ηγέτης άλλοτε τεντώνει και άλλοτε αφήνει το «σχοινί» σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έχοντας, επί του παρόντος, χαλαρώσει την στάση του στον απόηχο του φονικού σεισμού. Από μεριάς του, ο «προοδευτικός» Κιλιτσντάρογλου έχει δείξει να συμμερίζεται το αφήγημα περί ελληνικής εισβολής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχοντας μάλιστα κατηγορήσει τον Ερντογάν για «ελαστικότητα» απέναντι στην Ελλάδα, αφού ο Τούρκος ηγέτης απλά «κάνει τον νταή» και δεν…τολμά να υλοποιήσει τις απειλές του.