Σε ό,τι αφορά τις εκατέρωθεν ετήσιες ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν με εξαίρεση μόνο τις διασυμμαχικές (π.χ. νατοϊκές, ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία). Συνεπώς, γνωστές εθνικές ναυτικές ασκήσεις (όπως η «Αστραπή») μέχρι τις αρχές φθινοπώρου δεν θα πραγματοποιηθούν, ενώ δεν θα διεξαχθεί η ιδιαίτερα σημαντική διεθνής αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023», με αρκετά κράτη να έχουν ενημερώσει ότι δεν θα συμμετέχουν. Αποτέλεσμα είναι να μειωθεί ο αριθμός των πλοίων σε προωθημένες θέσεις, για να μπορούν να γίνουν έργα συντήρησης και επισκευών σε ναυστάθμους.
Από την πλευρά της Αγκυρας, σε συντριπτικό ποσοστό, τα πολεμικά της πλοία είναι συγκεντρωμένα στους κόλπους της Αλεξανδρέττας, της Αττάλειας και της Μερσίνας, με έργο αποκλειστικά μη στρατιωτικό και κυρίως παροχή υπηρεσιών στις 10 επαρχίες που επλήγησαν στις αρχές Φεβρουαρίου από τον φονικό Εγκέλαδο. Σε αεροπορικό πλαίσιο, οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου είναι απειροελάχιστες, ενώ παραβάσεις του FIR Αθηνών και υπερπτήσεις δεν υφίστανται. Μάλιστα, πραγματοποιούνται επαφές σε επίπεδο υφυπουργών μόνο στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας.
Τουρκία – Αίγυπτος
Πάντως, προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου μετά τη διήμερη επίσκεψή του στο Κάιρο για τα δύο τουρκολιβυκά Μνημόνια, ως και τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Αίγυπτος δεν είναι εναντίον των μνημονίων Αγκυρας -Τρίπολης για τα ενεργειακά.
Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη «δεν στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του Καΐρου».
Σχετικά με τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε: «Η παρουσία μας εκεί δεν συνιστά απειλή για την Αίγυπτο. Και αυτή η παρουσία ήρθε μετά από πρόσκληση της νόμιμης τότε κυβέρνησης Σάρατζ και συνεχίστηκε με βάση την επιθυμία των επόμενων κυβερνήσεων του Ντμπέιμπα. Πάντα δηλώνουμε ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την Αίγυπτο».
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι η Αγκυρα και το Κάιρο δεν είναι αντίπαλοι στη Λιβύη, και γι’ αυτό συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεργαστούν για τη σταθερότητα της χώρας και να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις με σκοπό την επίτευξη πολιτικής λύσης και την αποφυγή νέων πολεμικών επιχειρήσεων.
Τέλος, υποστήριξε ότι η μερική συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Αιγύπτου με την Ελλάδα «δεν στρέφεται εναντίον της Αγκυρας», προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος έλαβε υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας όταν συνήψε θαλάσσιες συμφωνίες με την Ελλάδα για ΑΟΖ. Και σε αυτή τη συμφωνία, το Κάιρο, ακόμα και όταν οι σχέσεις μας ήταν ψυχρές, σεβάστηκε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας». Και εδώ προκαλούνται εύλογα ερωτήματα καθώς η Τουρκία όχι μόνο είχε εναντιωθεί σ’ αυτή τη συμφωνία, αλλά έχει στείλει μαζί με τη Λιβύη επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία τη χαρακτήριζε «άκυρη».
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Η ρωσική εισβολή και η επέκταση του ΝΑΤΟ
Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022 και οι προοπτικές για το 2023 (172 σελίδες). Η έκθεση καλύπτει με λεπτομέρειες όλες τις πτυχές του έργου της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει περάσει στο δεύτερο έτος του, ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την «ατσαλένια αντίσταση του ουκρανικού λαού» και την άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ. Είπε ότι ο Πούτιν «ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, αλλά έχει ακριβώς το αντίθετο: περισσότερο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας «θα τις κάνει ασφαλέστερες, τη Συμμαχία ισχυρότερη και θα δείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για κράτη που επιθυμούν την ένταξή τους σε αυτό». Και πρόσθεσε: «Η εισβολή του Πούτιν ήταν ένα σοκ, αλλά δεν ήταν έκπληξη», αποκαλώντας την «το αποκορύφωμα ενός σχεδίου επιθετικής δράσης κατά της Δύσης».
Επεσήμανε ότι, από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, ποιοτική και ποσοτική, της συλλογικής άμυνας εδώ και μια γενιά, τονίζοντας: «Οταν ρωσικά τανκς εισήλθαν στην Ουκρανία, ήμασταν έτοιμοι, αφού μέσα σε λίγες ώρες ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά μας σχέδια από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Θέσαμε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με σημαντική αεροπορική και θαλάσσια παρουσία, και διπλασιάσαμε τον αριθμό των ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ από τέσσερις σε οκτώ στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης». Ο ανώτατος νατοϊκός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στην Ουκρανία σημαντική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.
Για να διατηρήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία το 2023, προστατεύοντας παράλληλα τη Συμμαχία, οι σύμμαχοι βρίσκονται επίσης στη διαδικασία συμφωνίας νέων στόχων για την παραγωγή πυρομαχικών που είναι καθοριστικά για τις μάχες και συνεργάζονται με την αμυντική βιομηχανία για να αυξήσουν την παραγωγή.