«Μάταιος ο κόπος της Ελλάδας! Να δούμε, πώς θα σβήσουν τα επιτεύγματα της Τουρκίας; Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες. Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι χάρη στη σημερινή επίσκεψη Ελλήνων ανώτερων αξιωματούχων στην Αίγυπτο, θα διαγραφούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Λιβύη» γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
«Αναλαμβάνοντας δράση μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι, η Ελλάδα έκανε απόβαση στην Αίγυπτο. Αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, μια νέα κίνηση ήρθε από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Οι Έλληνες υπουργοί που αποβιβάστηκαν στην Αίγυπτο υπέγραψαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς» γράφει η Sozcu, προσθέτοντας:
«Η Ελλάδα, η οποία ανέλαβε δράση μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έδωσαν τα χέρια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι χρόνια αργότερα στο Κατάρ, έκανε απόβαση στην Αίγυπτο. Έχοντας ενισχύσει τη συμμαχία της με την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα υπέγραψε χθες σειρά συμφωνιών με την Αίγυπτο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με την Αίγυπτο στον τομέα της αεροπορίας, της ναυτιλίας και της γεωργίας“.
Στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για «βήμα κατά της Τουρκίας»: «Ο Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε “παράνομη” τη συμφωνία με την Τουρκία, λέγοντας ότι η συμφωνία που υπεγράφη καλύπτει και την περιοχή της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι η αεροπορική συμφωνία που υπέγραψαν ο Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Muhammed Zeki σημαίνει συνεργασία ενάντια στους στόχους της Τουρκίας στην περιοχή», λέει η Sozcu.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του δήλωσε ότι αξιολόγησαν επίσης τις πρόσφατες εντάσεις με την Τουρκία, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις. Αξιοσημείωτο ήταν ότι η κίνηση αυτή των Ελλήνων υπουργών ήρθε μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι στο Κατάρ.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Είπαμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία. Εδώ έγινε ένα βήμα για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και είχαμε καλές συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουμε να προχωρήσουμε μια διαδικασία που ξεκίνησε με τους υπουργούς μας σε καλό σημείο αργότερα, ελπίζω με συνομιλίες υψηλού επιπέδου». Η αιγυπτιακή Προεδρία ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε ότι η χειραψία ήταν η αρχή της προόδου στις διμερείς σχέσεις. Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου διακόπηκαν από το πραξικόπημα στο οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013 και ο Ερντογάν, ο οποίος έδωσε μεγάλη υποστήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, έκανε πολύ σκληρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης Σίσι», καταλήγει.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Μουντιάλ 2022: Όλοι οι αγώνες σήμερα από την ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1
Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 για τα fake news στον Έβρο