Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.
Η Αθήνα διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά F-16 παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών προβαίνοντας σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.
H ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ
«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.
Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.
Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.
Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής”.
Κλιμακώνει την ένταση πάνω από το Αιγαίο η Τουρκία
Σημειώνεται ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σήμερα Τρίτη σε 78 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ σημειώθηκαν και οχτώ εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ».
Σύμφωνα με τους Τούρκους «η παρενόχληση από την Ελλάδα είναι μια προσπάθεια στόχευσης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, οι πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν διστάζει να ρισκάρει ακόμη και τις ΝΑΤΟϊκές της αποστολές για να παρενοχλήσει την Τουρκία». Επιπλέον, η Άγκυρα υποστηρίζει πως το θέμα κοινοποιήθηκε στις Αρχές του ΝΑΤΟ από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και ότι κλήθηκε ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος έτσι ώστε να δώσει εξηγήσεις.
Στοπ μεταξύ, 78 παραβιάσεις, με οκτώ εμπλοκές, και τις δύο υπερπτήσεις πραγματοποίησαν τα τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη (23/8). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων έλαβαν χώρα την ίδια ώρα με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βασικό θέμα ήταν η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.
Πάνω από το Αιγαίο πέταξαν 27 τουρκικά αεροσκάφη, 15 εκ των οποίων οπλισμένα. Οι Τούρκοι έκαναν υπερπτήσεις πάνω από τα Διβούνια και πάνω από το Καμηλονήσι, ενώ προχώρησαν σε παραβιάσεις και παραβάσεις στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκαν άμεσα και προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των Τούρκων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Μυλοπόταμος: Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τους «νταήδες» της Κρήτης