Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr o δήμος Αμοργού έχει σχεδιάσει ένα πλήρες πλάνο σε περίπτωση νέων και δυνατότερων σεισμών, όπου θα κινδυνεύσει η ανθρώπινη ζωή, με μεγαλύτερο φόβο όλων… το τσουνάμι του 1956, το οποίο είχε φτάσει τα 25 μέτρα ύψος.
«Γίνονται συνεχώς δονήσεις το τελευταίο 24ωρο και προφανώς υπάρχει ανησυχία όταν όλες οι σεισμικές δονήσεις ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ. Είναι φυσικός κανόνας να ανησυχούμε. Έχουμε ακούσει και πολλοί γνωρίζουν για τον μεγάλο σεισμό του 1956, οπότε λογικό είναι βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή. Προσπαθούμε να τους δίνουμε κουράγιο και να μην προβληματίζουμε τους κατοίκους με άλλα πράγματα» τονίζει στο EleftherosTypos.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αμοργού, Σταμάτης Σίμος.
Όσον αφορά, τις κτιριακές υποδομές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ζημιές, ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός κατοίκου του νησιού.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για σήμερα, Δευτέρα (3/2), ενώ έχουν σταλεί στην Αμοργό από τη Νάξο πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ο Δήμος αναμένει από στιγμή σε στιγμή να φθάσει στο νησί κι ένα ασθενοφόρο μαζί με το πλήρωμά του.
«Έχουμε πάρει κάποια μέτρα και βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε ήδη σχεδιάσει σε περίπτωση δυνατότερου σεισμού πού θα μαζευτεί ο κόσμος και να φτιάξουμε και κάποιες σκηνές, αλλά μακάρι να μην χρειαστεί. Ακόμη, έχουν παρθεί μέτρα και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Όλοι βρισκόμαστε σε επιφυλακή» συμπλήρωσε ο κ. Σίμος.
Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο EleftherosTypos.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αμοργού « ο σεισμός είναι δύσκολο πράγμα και μακάρι να παραμείνει μέχρι εκεί, η όλη κατάσταση. Το νησί είναι γύρω γύρω με παραλίες, οπότε ένα γίνουν διαδοχικά τσουνάμι, όπως στον σεισμό του 1956 θα μας κάνουν ζημιά. Αυτός είναι ο κύριος φόβος όλων μας».
Μήνυμα του 112 σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη
Να σημειωθεί, ότι στις 13:00 μ.μ. εστάλη νέο μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Σαντορίνης, της Ίου, της Αμοργού και της Ανάφης τονίζοντας πως απαγορεύεται η πρόσβαση σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.
Παρακάτω το μήνυμα του 112:
Θεσσαλία: Στα μπλόκα παραμένουν αγρότες
«Λίγη ώρα νωρίτερα το 112 είχε στείλει μήνυμα στους κατοίκους της Σαντορίνης, καθώς υπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις λόγω των σεισμών. Το μήνυμα αναφέρει: «Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα».
Τι συνέβη το 1956 όταν έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
Μνήμες από τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956, ο οποίος άφησε πίσω του 5 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, έρχονται στους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων και ιδίως σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Ο συγκεκριμένος σεισμός καταχωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Ήταν 9 Ιουλίου 1956, στις 5:11 όταν ξέσπασε ο καταστροφικός σεισμός. Το επίκεντρο ήταν στα νότια του νησιού της Αμοργού στο Αιγαίο πέλαγος και υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην Αμοργό και στη Σαντορίνη. 13 λεπτά μετά σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 7,2.
Από τους δύο σεισμούς, δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στο Αιγαίο, ύψος 25 μέτρων, το οποίο «χτύπησε» τη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, ύψος 20 μέτρων στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και ύψους 10 μέτρων στη Φολέγανδρο, ενώ έφθασε πιο ασθενή στις υπόλοιπες ακτές του Νοτίου Αιγαίου και στη Σμύρνη.
Από το τσουνάμι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Το τσουνάμι έφθασε εξασθενημένο μέχρι την Καλαμάτα και κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.
Στη Σαντορίνη οι σημαντικότερες βλάβες παρατηρήθηκαν στην Οία, στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς.
Καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Και εκτός της Σαντορίνης, σοβαρές ζημιές κατέγραψαν σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς. Η συνολική καταγραφή αναφέρει, καταστροφή 529 σπιτιών, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές.
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο
Δηλώσεις παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο είναι η ευρωπαϊκή άμυνα. Για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη: «Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Οι νησιώτες μας να είναι ψύχραιμοι και να ακούν τις οδηγίες των αρχών». Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από αρμόδιο υπουργείο να κάνει μια συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων ώστε όλοι να γνωρίζουν το προς διαχείριση φαινόμενο.
Ειδήσεις σήμερα
Νέο μήνυμα του 112 σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
Τροχαίο στην Λεωφόρο Ποσειδώνος: Πεζός παρασύρθηκε από όχημα καθαριότητας
BBC: Συναγερμός στη Σαντορίνη για τους σεισμούς – Τι αναφέρει το βρετανικό μέσο για το ηφαίστειο