Με γνωστικό αντικείμενο την προσομοίωση και διαχείριση υπόγειων υδάτινων πόρων και έχοντας διατελέσει για μία δεκαετία συντονιστής του φορέα διαχείρισης της λίμνης Κάρλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη στάθμη του νερού στη λίμνη, λέγοντας ότι «θα αντέξει» και δεν θα υπερχειλίσει, καθώς από χθες άρχισαν οι παρεμβάσεις των συνεργείων στα αναχώματα του Πηνειού.
«Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρι να αποστραγγιστούν όλα τα νερά στη Θεσσαλία. Γνωρίζοντας το ανάγλυφο του εδάφους, θεωρώ ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας υπό τις προϋποθέσεις: να έχει υψηλή θερμοκρασία το μεσημέρι (περίπου 28 βαθμούς Κελσίου), να φυσάει αέρας, να μη βρέξει πάλι και τα εδάφη να μην είναι αργιλικά. Αν έχουν υψηλά ποσοστά αργίλου, τότε δεν είναι υδροπερατά και θα απαιτηθεί κι άλλος χρόνος. Οπως, για παράδειγμα, τα εδάφη που βρίσκονται βόρεια από την Κάρλα, τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά αργίλου. Στα συγκεκριμένα, η αποστράγγιση θα είναι πολύ αργή. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να οδηγηθούν τα νερά σε τάφρους, ώστε να γίνει πιο γρήγορα η αποστράγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δρ Σιδηρόπουλος θεωρείται από τους πλέον ειδικούς σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της λίμνης Κάρλα, καθώς από το 2010 και για σχεδόν μία δεκαετία διετέλεσε συντονιστής του φορέα διαχείρισής της. «Είμαι αισιόδοξος για τα νερά στην Κάρλα. Απέχουμε ακόμη δύο μέτρα από τον κίνδυνο υπερχείλισης. Το όριο είναι τα 50 μέτρα πάνω από το ύψος της θάλασσας ή, πιο απλά, έξι μέτρα βάθος. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Βρισκόμαστε (σ.σ.: χθες το μεσημέρι) ακόμη στα τέσσερα μέτρα βάθος. Και το αισιόδοξο είναι ότι πέφτει η στάθμη του Πηνειού, ο οποίος τροφοδοτεί τη λίμνη, και επιπλέον άρχισαν να οχυρώνουν τα αναχώματα του ποταμού, γεγονός που θα βοηθήσει στο να μην “πέφτει” τόσο νερό στην Κάρλα», εξήγησε.
Κλειστή λεκάνη
Επίσης, τόνισε πως, αν τελικά η κατάσταση χειροτερέψει -σενάριο που απομακρύνεται μέρα με τη μέρα-, τότε δεν υπάρχει τρόπος εκτόνωσης της λίμνης, καθώς, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο θεσσαλικό κάμπο, η παρακάρλια πεδιάδα είναι μία κλειστή λεκάνη, χωρίς τρόπο διαφυγής του νερού. Η μοναδική σήραγγα που υπάρχει στην περιοχή και οδηγεί στη θάλασσα δεν συνδέεται με τον ταμιευτήρα της λίμνης! «Δυστυχώς, οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να διοχετευθεί το νερό της Κάρλα στη θάλασσα και να πέσει η στάθμη. Υπάρχουν μόνο δύο σενάρια: ή να υπερχειλίσει η λίμνη και να κατακλύσει με νερό τον ήδη πλημμυρισμένο κάμπο στα δυτικά της ή να ανοίξουμε το μεταλλικό θυρόφραγμα ασφαλείας και να πλημμυρίσει η ίδια έκταση στα δυτικά. Και, εφόσον πλημμυρίσει η ήδη… πλημμυρισμένη περιοχή, να φτάσει το νερό στη λεγόμενη σήραγγα της Κάρλα, μέσω της οποίας θα διοχετευθεί στον Παγασητικό! Αλλά πρόκειται για μία μικρή σήραγγα με δυνατότητα αποστράγγισης μόλις 8,5 κυβικών μέτρων νερού το δευτερόλεπτο. Αντιλαμβάνεστε ότι θα απαιτηθούν πολλές μέρες μέχρι να στραγγίσει όλα τα νερά από τον κάμπο της Κάρλα», διευκρίνισε.