Στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι η υπηρεσία «ενέκρινε το σύνολο της εγκατάστασης ως σύμφωνη με τις οικείες πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις» καθώς «διαπίστωσε ότι αυτή δεν βρίσκεται σε ζώνη προστασίας και ειδικών όρων δόμησης».
Όπως αναφέρει, εφόσον είχε προηγηθεί έγκριση απο την Πολεοδομία, το υπουργείο ήταν «υποχρεωμένο» να την θεωρήσει.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείο Τουρισμού για την υπόθεση Unique Development:
«Η αρμοδιότητα της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) του Υπουργείου Τουρισμού συνίσταται στην θεώρηση της δήλωσης προτύπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ) όταν πρόκειται για ανέγερση νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ως ρητά ορίζεται από τον Νόμο. Η θεώρηση της ΠΠΔ λαμβάνει χώρα μετά από υποβολή υπογεγραμμένης και συμπληρωμένης δήλωση Υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ από τον φορέα του Έργου ή τον μελετητή του, η οποία και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για όσα αναφέρει.
Εν προκειμένω η θεώρηση της απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων (ΠΥΤ) έλαβε χώρα στις 24/07/2024 μετά την υποβολή της δήλωσης και του συνόλου των δικαιολογητικών. H ΠΠΔ, η οποία κατατέθηκε ήδη συμπληρωμένη θεωρήθηκε αφού πληρούνταν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις και πρωτίστως είχε υποβληθεί η με αρ. πράξη 1056681/17.5.2024 βεβαίωση όρων δόμησης και απαιτούμενων εγκρίσεων από την ΥΔΟΜ Δήμου Μήλου , η οποία ενέκρινε το σύνολο της εγκατάστασης ως σύμφωνη με τις οικείες πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις, διαπίστωσε ότι αυτή δεν βρίσκεται σε ζώνη προστασίας και ειδικών όρων δόμησης και αφού έλαβε υπόψιν της (ως καταγράφεται) σχετικές εγκρίσεις από την Δασική Υπηρεσία, την Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, έχει δε λάβει χώρα έγκριση οριοθέτησης αιγιαλού και οριοθέτησης ρέματος.
Η ως άνω υπηρεσία (ΠΥΤ) αφού διαπίστωσε ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες από τον εφαρμοστέο κανόνα δικαίου πραγματικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του (ΚΥΑ 59845/2012) , βάσει των άνω δικαιολογητικών που κατατέθηκαν και καταδείκνυαν το επιτρεπτό της δόμησης ήταν υποχρεωμένη να θεωρήσει την διοικητική πράξη της ΠΠΔ.
Μετά ταύτα η όποια εμπλοκή ή παράλειψη διαπιστώνεται πρέπει να αναζητηθεί στις οικείες βεβαιώσεις που εκδόθηκαν από λοιπές υπηρεσίες και αρχές, που μνημονεύονται στην πράξη έγκρισης των όρων δόμησης από την οικεία Πολεοδομία του Δήμου Μήλου προ της θεώρησης της ΠΠΔ από την ΠΥΤ.
Τα παραπάνω στηρίζονται στις διατάξεις του οικείου νόμου και δη της ΚΥΑ με αριθμ. 59845/2012 των υπουργών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ − ΥΓΕΙΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που ορίζεται ότι:
«………….. Ο φορέας του Έργου ή της δραστηριότητας ή ο μελετητής του υποβάλει στην κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση Υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ…».«……Η παραπάνω δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ υποβάλλεται μαζί με τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της αντίστοιχης άδειας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούν οι ΠΠΔ και η …..Η κατά τα ανωτέρω Δήλωση Υπαγωγής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του μελετητή ή του φορέα του έργου κατά το Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), όπως εκάστοτε ισχύει…………. Ειδικότερα, για νέα έργα που αδειοδοτούνται από τον ΕΟΤ (ήδη Υπουργείου Τουρισμού) ……….. εκτός των προαναφερόμενων στα εδάφια 1.1, 1.2 και 1.3, βεβαίωση από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία περί υπαγωγής ή μη της περιοχής του γηπέδου ή οικοπέδου του έργου σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού (Ειδικό πλαίσιο Τουρισμού, Περιφερειακά Πλαίσια, ΓΠΣ, ΣΧΟΑΑΠ, κ.λπ.)…..»
Μήλος: Τι συνέβη με την ανέγερση του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο
Για την κατασκευή του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου μίλησε στο Mega ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Μικέλης, διευκρινίζοντας τα όσα ισχύουν με τις οικοδομικές άδειες.
Ο δήμαρχος της Μήλου διευκρίνισε πως δεν φέρει ευθύνη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών για την κατασκευή του ξενοδοχείου, τονίζοντας πως είναι στο χέρι του μηχανικού της εκάστοτε εταιρείας. Μάλιστα, επισήμανε πως ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την έκδοση της άδειας καταλληλότητας και περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά το Σαρακήνικο της Μήλου.
Τι είπε ο δήμαρχος της Μήλου για το ξενοδοχείο
«Το ένα κομμάτι, γιατί για την άλλη πλευρά του ρεύματος, πληροφορήθηκα χθες το βράδυ πως βγήκε μία ακόμη οικοδομική άδεια» είπε αρχικά ο δήμαρχος της Μήλου, Μανώλης Μικέλης. «Οι άδειες που έχουν βγει για το Σαρακήνικο, μπορούν να βγουν και δύο και τρεις και τέσσερις επόμενες ημέρες. Για να βγει μία άδεια, πρέπει να πάρει από υπηρεσίες, κάποιες μελέτες και εγκρίσεις, για να έρθει στην πολεοδομία της Μήλου. Εάν έχει όλες τις εγκρίσεις, δίνει το οκέι η πολεοδομία της Μήλου που κάνει έλεγχο αδειών, όχι εάν είναι σωστές ή όχι» συνέχισε. «Μία πολεοδομία που είναι για τέσσρα νησιά, έχει έναν δόκιμο και έναν πολεοδόμο. Την άδεια την ανεβάζει και αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτήν είναι ο μηχανικός της εκάστοτε εταιρείας» συμπλήρωσε για το ξενοδοχείο στη Μήλο. «Ποιος έδωσε την άδεια καταλληλότητας και τα περιβάλλοντα για το Σαρακήνικο; Ο ΕΟΤ» ξεκαθάρισε.
Μήλος: Σταμάτησαν οι εργασίες με παρέμβαση του ΥΠΕΝ
Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την έγκριση οικοδομικής άδειας σε πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή του Σαρακήνικου στη Μήλο. Με παρέμβαση του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη σταματούν οι εργασίες προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της επένδυσης και να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας από την ΥΔΟΜ.
Σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, στο Σαρακήνικο της Μήλου, ένα τοπίο μαγευτικά απόκοσμο με κατάλευκους, μοναδικούς ηφαιστειακούς βράχους και σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί από τη διάβρωση των κυμάτων, το έβδομο ωραιότερο μέρος του πλανήτη σύμφωνα με το Conde Nast Traveller, το τοπίο έχει ήδη σκαφτεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακόμα πεντάστερο ξενοδοχείο. Οι κάτοικοι του νησιού είναι φυσικά εξοργισμένοι ενώ άπαντες απορούν: ποιος έδωσε άδεια για να σκαφτούν οι κατάλευκοι, μοναδικοί ηφαιστειακοί βράχοι, επάνω στους οποίους υπάρχουν απολιθώματα εκατομμυρίων ετών.
Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, η εταιρεία Unique Developments ATEE (με ιδιοκτήτη τον κ. Διονύση Κουμουδό) σχεδιάζει νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες στη θέση «Καμίνια» της Μήλου σε συνολική έκταση 19.000 στρεμμάτων.
Το υπό ανέγερση πεντάστερο ξενοδοχείο, θα έχει δομημένη επιφάνεια, 2.974 τμ. και θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πανέμορφη παραλία του νησιού.
«Μοντέλο» Μυκόνου και στη Μήλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινάει άμεσα ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο νησί με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Μήλου, όπου από τις προδιαγραφές προκύπτουν σαφείς οδηγίες στους μελετητές για την προστασία του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές όπως είναι το Σαρακήνικο.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρεμβαίνει άμεσα όταν εντοπίζονται ζητήματα σχετικά με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης, εφαρμόζοντας ελέγχους για αυθαίρετες κατασκευές ή αναστέλλοντας τις οικοδομικές άδειες.