Την αποκάλυψη αυτή, μέσα από πληροφορίες που ο ίδιος διαθέτει λόγω συγκεκριμένων περιστατικών που του έχουν αναφερθεί, κάνει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
«Κρίση» στο Ελαιόλαδο: Συμμορίες στην Κρήτη καταστρέφουν τις ελιές με αλυσοπρίονα
Μάλιστα, ο ίδιος προτείνει στους ελαιοπαραγωγούς των οποίων τα δέντρα “σηκώνουν” πλούσια σοδειά φέτος, να συνεργαστούν πληρώνοντας ιδιωτικό “αγροφύλακα” από κοινού, ώστε να αναλάβει ο ίδιος να περιπολεί στις περιουσίες τους και να σημάνει συναγερμό αν αντιληφθεί τη δράση “λαδοποντικών” που επιχειρούν να κλέψουν ελαιόκαρπο που δεν τους ανήκει!
«Το πρόβλημα το μεγάλο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτές οι συμμορίες πάνε και καταστρέφουν τα ελαιόδεντρα. Και οι παραγωγοί που πέφτουν θύματα τέτοιων ενεργειών χάνουν και τη μεθεπόμενη χρονιά. Διότι τους κόβουν το παραγωγικό κλαδί, το οποίο την επόμενη χρονιά δε θα μας δώσει καρπό», λέει με αγανάκτηση ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Έχουν βγει κάποια ηλεκτρικά αλυσοπρίονα καινούργια, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Και με αυτά τα εργαλεία μπαίνουν μέσα, πιάνουν το ελαιόδεντρο και, αν έχει πέντε φούντες παραγωγικές, τις κόβουν με το ηλεκτρικό αλυσοπρίονο που δεν ακούγεται. Και μπαίνουν με αυτοκίνητα κλούβες. Και μπορείς σε τρία λεπτά μέσα να κόψεις τρεις ελιές και να τις φορτώσεις στην κλούβα, για να μη φαίνονται τα φορτωμένα κλαδιά!».
Προτείνει συνεργασία ελαιοπαραγωγών
Εκτός από τα μικροτσίπ, τα οποία μοιάζουν με ελαιόκαρπο και μπορούν οι παραγωγοί να τα κρεμάσουν στα δέντρα (που δεν έχουν ακόμα τεθεί στη χώρα μας σε λειτουργία), ο Μύρων Χιλετζάκης καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να είναι πολύ προσεκτικοί ετούτη την περίοδο και να συνεργάζονται μεταξύ τους.
«Τις μέρες των βροχών να πηγαίνουν στα λιόφυτά τους, αλλά για μένα υπάρχει και μια καλύτερη μέθοδος. Σε μια περιοχή να μαζευτούν οι παραγωγοί που έχουν φορτωμένα λιόφυτα, να βάζουν χρήματα όλοι μαζί και να πληρώνουν έναν ιδιωτικό αγροφύλακα. Και μόνο που θα κάνει τις περιπολίες του, θα αποτρέπει τους επίδοξους κλέφτες των ελιών», καταλήγει ο Μύρων Χιλετζάκης.
Καιρός - Μαρουσάκης: «Προγνωστικό χάος» για την επερχόμενη κακοκαιρία στην Αττική
Οι συμμορίες με τα αλυσοπρίονα
Στο μεταξύ, οι συμμορίες με τα αλυσοπρίονα έχουν απλώσει τα “πλοκάμια” τους και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν! Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι παραγωγοί εκπέμπουν συναγερμό, ζητώντας προστασία από τις Αρχές, καθώς η τιμή του ελαιολάδου εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ κλέφτες με αλυσοπρίονα στοχεύουν τα αιωνόβια δέντρα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κρήτης. Σε εκτενές αφιέρωμα για το “μαύρο χρυσό”, τις τιμές-ρεκόρ και την κατάσταση σε Κρήτη, Ισπανία και Ιταλία, το Asossiated Press αναφέρει ότι σε έναν ελαιώνα στα περίχωρα της Αθήνας ο ελαιοκαλλιεργητής Κωνσταντίνος Μάρκου παραμερίζει τους νέους βλαστούς για να αποκαλύψει το κούτσουρο ενός δέντρου – ένα δείγμα περίπου 150 ετών, όπως λέει, που ήταν μεταξύ 15 δέντρων που έκοψαν κλέφτες από τη γη του γείτονά του για να βγάλουν χρήματα.
Η άνοδος των τιμών του ελαιολάδου, εν μέρει λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας των δύο τελευταίων ετών στην Ισπανία, αποτελεί ευκαιρία για τους εγκληματίες σε όλη τη Μεσόγειο. Οι διαρρήξεις σε αποθήκες, η αραίωση λαδιού υψηλής ποιότητας με προϊόν κατώτερης ποιότητας και η παραποίηση δεδομένων αποστολής αυξάνονται στις ελαιοκαλλιεργητικές εστίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Και ίσως το χειρότερο απ’ όλα: Συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κλέψουν βαριά φορτωμένα κλαδιά, ακόμη και ολόκληρα δέντρα από αφύλακτα χωράφια.
«Οι κλέφτες παράγουν περισσότερο από τους παραγωγούς»
«Οι ληστές της ελιάς μπορεί μερικές φορές να παράξουν περισσότερο λάδι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, αλήθεια», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μάρκου, πριν ξεκινήσει τη νυχτερινή περιπολία στο δικό του χωράφι. Τα εγκλήματα σημαίνουν λιγότερες ελιές για τους καλλιεργητές που ήδη αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή που έχει φέρει θερμότερους χειμώνες, μεγάλες πλημμύρες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές.
Στη νότια περιφέρεια της Απουλίας της Ιταλίας, οι καλλιεργητές παρακαλούν την αστυνομία να σχηματίσει ένα τμήμα γεωργίας. Οι Έλληνες αγρότες θέλουν να επαναφέρουν την αγροφυλακή, ένα τμήμα της Αστυνομίας που καταργήθηκε σταδιακά το 2010. Στην Ισπανία, μια εταιρεία έχει αναπτύξει συσκευές παρακολούθησης που μοιάζουν με ελιές για να προσπαθήσει να πιάσει τους κλέφτες.
Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο περιστατικό στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Πενταμόδι του δήμου Ηρακλείου και στον Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου, όπου άγνωστοι δράστες έκοψαν με ξυλοκοπτικό από τη ρίζα δεκάδες ελιές και άλλα δέντρα, όπως λεμονιές, και έγιναν… καπνός.
Πηγή: NeaKriti
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη Δεκεμβρίου: Δείτε πότε θα πληρωθείτε – Ανατροπές με τις αυξήσεις
Βόλος: Πιάστηκε ο 47χρονος που «ξάφριζε» γιαγιάδες – Άρπαξε 2.300 ευρώ σε δύο ημέρες
Φρίκη στην Εύβοια: 30χρονος βίασε 13χρονο κορίτσι – Τα μηνύματα του και το μοιραίο ραντεβού