Είναι το μήνυμα του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαου, από τους πρώτους ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας που προωθεί εμπράκτως την καινοτομία, ενεργοποιώντας τα «νέα μυαλά» για το καλό του τόπου, με τη διοργάνωση του 1ου Διαγωνισμού Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας.
Κινητοποίηση
Στόχος του διαγωνισμού -όπως ελέχθη και κατά την εναρκτήρια εκδήλωση που πρόσφατα έλαβε χώρα στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου- είναι να ενώσει για πρώτη φορά δημόσιους φορείς, ακαδημαϊκή κοινότητα και επιχειρήσεις της τοπικής περιοχής Μεσογείων και Λαυρεωτικής, ώστε να κινητοποιήσουν νέους ερευνητές και επιστήμονες από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, και όχι μόνον, να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων.
«Ενεργοποιούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα έτσι ώστε φοιτητές, ερευνητές, ερευνητικές ομάδες που έχουν καινοτόμες ιδέες, που παράγουν έρευνα, γνώσεις μέσα στα πανεπιστήμια να μπορέσουν τη γνώση αυτή και την έρευνα να τις αξιοποιήσουν με στόχο αναπτυξιακό στην περιοχή της Μεσογαίας και της Λαυρεωτικής σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες που είναι η γαλάζια και η πράσινη καινοτομία. Δηλαδή, σε ζητήματα πρωτογενούς τομέα, σε καινοτόμες εφαρμογές που υπάρχουν, σε ζητήματα μεταφορών, θαλάσσιας στρατηγικής, διαχείρισης αποβλήτων, παραγωγής ενέργειας», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Μάρκος Μαργαρίτης, πρόεδρος της εταιρίας Break-Even Consulting, η οποία έχει αναλάβει την οργάνωση και το συντονισμό του διαγωνισμού.
Ανάπτυξη
Οι καινοτόμες ιδέες που θα κατατεθούν, σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης, «μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, να δώσουν λύσεις σε επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται, να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν στην περιοχή νέες επιχειρήσεις start up από τους φοιτητές ή τους ερευνητές».
Τύρναβος: Έκλεψαν από μαγαζί 16 φιάλες υγραερίου μαζί με τη σόμπα – 2 συλλήψεις
Η πραγματική καινοτομία είναι οτι «η Εκκλησία καινοτομεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο CEO της Break-Even Consulting, Γιώργος Κουμπαράκης.
«Δεδομένης της σημερινής κατάστασης όπου θεωρείται ότι η Εκκλησία είναι ένα παρωχημένο μοντέλο και ένας τρόπος προσέγγισης που ανάγεται στο χθες, με αυτού του είδους την κίνηση δείχνει ότι καινοτομεί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμπαράκης.
Μάλιστα, συμπληρώνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός των άλλων, θα έχει και έναν απογραφικό χαρακτήρα, διότι «θα μπει στη λογική να κάνει μια απογραφή των αναγκών των επιχειρήσεων και των κλάδων της περιοχής. Θα γίνει μια διάγνωση των αναγκών και των επιχειρήσεων της Ανατολικής Αττικής, και με βάση αυτό θα μπορέσουμε να βγάλουμε και διάφορα στοιχεία ως συμπεράσματα στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας για το πώς αυτό μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την ένταση γνώσης».
Δυναμισμός
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του διαγωνισμού που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, ο μητροπολίτης Μεσογαίας, περιγράφοντας την ιδέα της πρωτοβουλίας, τόνισε πως θεμέλια της πάσης φύσεως ουσιαστικής καινοτομίας είναι ο δυναμισμός, η ορμή και η φρεσκάδα της «πνευματικής καινοτομίας», που πλούσια διαφυλάσσεται ως φρόνημα και εμπειρία στα σπλάχνα της εκκλησιαστικής μας παράδοσης και ζωής.
Σημειώνεται ότι απώτερο στόχο αποτελεί η επιτυχημένη υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών που θα αναδειχθούν μέσω του διαγωνισμού, με την εφαρμογή τους στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοχής.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν νέοι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες που επιθυμούν να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Φοιτητές και ομάδες φοιτητών με καινοτόμες ιδέες. Επιχειρηματικά σχήματα εντός Ελλάδας με ενδιαφέρον για το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups).
Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2024.