Μέτριες επιδόσεις
Με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 20ή θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας και τον αριθμό των επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη να παραμένει μικρός παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους κατοίκους που διαθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με την Ανώτατη Εκπαίδευση, στο πλαίσιο και των ραγδαίων αλλαγών που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή επανάσταση.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΟΠΑ επιχειρεί μέσα από τη συνεργασία του με τον ΣΕΒ να ενισχύσει τον τομέα της καινοτομίας με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών.
Το σχέδιο
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
* Εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε θέματα Ψηφιακού μετασχηματισμού και θεμάτων αιχμής στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διοικητικής Επιστήμης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, Στατιστικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής επιστήμης, Οικονομικών, Μάρκετινγκ στην ψηφιακή εποχή με χρηματοδότηση κατά 50% από τις επιχειρήσεις.
* Πρακτική άσκηση για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου σε επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ.
* Εκπαιδευτικά προγράμματα που προσβλέπουν στη διαμόρφωση δεξιοτήτων, όπως πληροφορική, digital marketing, βάσεις δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη και που θα ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και θα συγκροτούν εργαζόμενους υψηλών προσόντων.
* Ενίσχυση της φιλοσοφίας των start-up βρίσκονται στο μακρόπνοο πλάνο της συνεργασίας, από το οποίο στόχος είναι να επωφεληθούν ερευνητές και φοιτητές του ιδρύματος.
Θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 4 στις 10 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. θα μετασχηματιστούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού αυτοματισμού. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2030, σε μόλις εννέα χρόνια από τώρα, το 85% των θέσεων εργασίας και των ειδικοτήτων δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί.
Στη χώρα μας οι ελλείψεις δεξιοτήτων καταγράφονται σε υψηλό επίπεδο ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων (39,9% μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών, έναντι 16,1% στην Ε.Ε., και 28,5% ηλικίας 25-29 έναντι 10% στην Ε.Ε. το 2018) και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης αποφοίτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Την ίδια ώρα λόγω των νέων τεχνολογιών, όσοι βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας σε ποσοστό 40% (τόσο σε υψηλό όσο και σε χαμηλό επίπεδο προσόντων), ιδίως σε τομείς όπως: η Ιατρική, η Μηχανική, οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, θα πρέπει να επανακαταρτιστούν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Επιχειρείν…
Ούτε στον επιχειρηματικό χώρο, οι επιδόσεις της χώρας είναι καλύτερες. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ως προς την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων, καταλαμβάνοντας την 25η θέση, ενώ παραδοσιακά πραγματοποιεί χαμηλό όγκο τεχνολογικών και μηχανολογικών επενδύσεων, γεγονός το οποίο συνέβαινε και προ πανδημίας (περίπου 1% του ΑΕΠ, έναντι 2,3% στην Ε.Ε.).
Μόλις το 3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αξιοποιούν λύσεις Τεχνικής Νοημοσύνης έναντι 45% στις άλλες προηγμένες χώρες, ενώ μόνο το 50% εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας έχουν επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της «εσωτερικής» εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- ΗΠΑ εν δράσει στην Αλεξανδρούπολη παρά τον θυμό του Ερντογάν
- Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή σε σχολική αίθουσα – Σωτήρια η παρατηρητικότητα της δασκάλας
- Κορονοϊός: «Σαφάρι» ελέγχων για την τήρηση των μέτρων – Όλα όσα αποφασίστηκαν
- Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Σε σοβαρή κατάσταση 38χρονη έγκυος – Διακομίστηκε από τα Γιαννιτσά
- Πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία: Διαλύθηκε η Βουλή – Άγνωστο πότε θα γίνουν οι εκλογές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr