Η εγκύκλιος του κ. Πλιώτα αποτελεί το πρώτο επίσημο κείμενο ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού το οποίο κάνει ρητή αναφορά στον όρο «γυναικοκτονία», ανοίγοντας τη συζήτηση για τη νομική θεμελίωση του όρου στην Ελλάδα. «Διεθνώς, σε αρκετές χώρες, καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή», σημειώνει ο κ. Πλιώτας, αναφέροντας πως η γυναικοκτονία μπορεί να θεμελιωθεί ως ξεχωριστό αδίκημα στον Ποινικό Κώδικα, ή να εισαχθεί ως διακεκριμένη παραλλαγή του αδικήματος της ανθρωποκτονίας – ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από νομικούς και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, προκειμένου να υπάρχει βαρύτερη ποινική μεταχείριση όσων σκοτώνουν τη σύντροφό τους, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το «κύμα» τέτοιων εγκλημάτων στην Ελλάδα (μόνο το 2021 έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 13 τέτοιες δολοφονίες στη χώρα μας).
Οπως αναφέρει ο κ. Πλιώτας στην εγκύκλιό του, «διαπιστώνεται, δυστυχώς, έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους, κυρίως εις βάρος των γυναικών. Δεν είναι λίγες οι φορές που εξελίσσονται ακόμη και σε κατάφωρη περιφρόνηση και αυτού του υπέρτατου όλων έννομου αγαθού της ζωής, με ακραίες, δυσνόητες, χωρίς αναστολές, απεχθείς και με ιδιαίτερη σκληρότητα ανθρωποκτονίες που συνταράσσουν την κοινωνία. Με αφορμή αυτές τις καταστάσεις και στη χώρα μας, ευρέως, οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, “λόγους τιμής”, σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο “γυναικοκτονία”».
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας τονίζει, έτσι, πως παρότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο ώστε να καταδικάζεται ο δράστης μιας ανθρωποκτονίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η αύξηση των εγκλημάτων οικογενειακής βίας μπορεί να χρειάζονται ξεχωριστή -και προφανώς αυστηρότερη- νομοθετική ρύθμιση. Μια παρέμβαση που αποκτά ξεχωριστή σημασία, με δεδομένο πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται σήμερα να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές.
Προς το παρόν, ο κ. Πλιώτας ζητάει από τους εισαγγελείς όλης της χώρας «να εντείνετε την υπηρεσιακή σας δραστηριότητα, εμπλουτίζοντας και επαυξάνοντας αυτή στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», αναφέροντας πως «πρέπει να εξαντλείτε κάθε νομική σας δυνατότητα με επιδίωξη να αντιμετωπίζονται με τον αρμόζοντα δραστικό τρόπο και με ικανοποιητικά αποτελέσματα οι εκδηλώσεις ενδοοικογενειακής βίας ήδη από το πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, κυρίως, εκτός των άλλων, και με τη δημιουργία όρων αποφόρτισης, μείωσης της έντασης και παρεμπόδισης δυσμενέστερης εξέλιξης».
Σε αυτά τα πλαίσια, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δίνει μια σειρά από συγκεκριμένες οδηγίες στους εισαγγελείς, όπως: «Στις ακροάσεις πολιτών, να επιδεικνύετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη προσοχή στις αιτιάσεις και στα “παράπονα” προσώπων, που τις περισσότερες φορές είναι γυναίκες, όταν εμφανίζονται ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Επιβάλλεται τα πρόσωπα αυτά να προσεγγίζονται με διακριτικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται στην καταγγελία βίαιης εις βάρος τους συμπεριφοράς. Αμεσα στη συνέχεια, συντρεχόντων των νομίμων όρων, θα πρέπει να προβαίνετε στις προβλεπόμενες δικονομικές ενέργειες για τη βεβαίωση αξιόποινης συμπεριφοράς κ.λπ., ενεργώντας συγχρόνως για την αποκλιμάκωση της έντασης και απομάκρυνση του κινδύνου περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων. Εκτιμώντας δε και τις ιδιαίτερες συνοδευτικές περιστάσεις κάθε περίπτωσης, να απευθύνετε σαφείς και ορισμένες οδηγίες προς τους αστυνομικούς ανακριτικούς υπαλλήλους και να ζητάτε την ενεργοποίηση, τη συνδρομή, την ενασχόληση και την επιμέλεια των θεσμοθετημένων δομών των Κοινωνικών Υπηρεσιών».
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων στα πλαίσια ενδοοικογενειακής βίας, όπως σωματική βλάβη, απειλή κ.λπ., ο κ. Πλιώτας αναφέρει πως «πρέπει να ακολουθείται ως κανόνας η σύλληψη του δράστη, η προσαγωγή του στον εισαγγελέα, η άσκηση εναντίον του ποινικής δίωξης (εφόσον συντρέχουν οι για τούτο αξιούμενες από το νόμο προϋποθέσεις) και η άμεση παραπομπή του στο ποινικό ακροατήριο, εκτός εάν δικονομικοί ή άλλοι εξαιρετικοί λόγοι εμποδίζουν τη διαδικασία αυτή».
Αυτό επιβάλλεται διότι «σε περίπτωση μη εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας, ο δράστης δεν αποθαρρύνεται ούτε αποτρέπεται αποτελεσματικά από το να υπερβαίνει τους φραγμούς της νομιμότητας και είναι πιο ευχερές πλέον σ’ αυτόν να εκδηλώνει, για ακόμη μια φορά, τη βίαιη-αξιόποινη συμπεριφορά του εναντίον αδύναμων ατόμων με τα οποία συνοικεί».
Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει πως «οι συναφείς ποινικές υποθέσεις που εισάγονται στο ακροατήριο θα προσδιορίζονται, σύμφωνα και με τη σπουδαιότητά τους, κατά προτεραιότητα και θα προτάσσονται στην αρίθμηση για να αποφεύγεται η αναβολή εκδίκασής τους».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- ΗΠΑ εν δράσει στην Αλεξανδρούπολη παρά τον θυμό του Ερντογάν
- Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή σε σχολική αίθουσα – Σωτήρια η παρατηρητικότητα της δασκάλας
- Κορονοϊός: «Σαφάρι» ελέγχων για την τήρηση των μέτρων – Όλα όσα αποφασίστηκαν
- Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Σε σοβαρή κατάσταση 38χρονη έγκυος – Διακομίστηκε από τα Γιαννιτσά
- Πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία: Διαλύθηκε η Βουλή – Άγνωστο πότε θα γίνουν οι εκλογές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr