Ηδη, ο αριθμός των παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχει μειωθεί κατά 15, ενώ απομένουν ακόμα 50 περιπτώσεις για να μπορέσει η χώρα να γυρίσει και στην πράξη σελίδα.
«Ολοκληρωμένο σχέδιο»
«Η χώρα μας είχε αρνητική προβολή, λόγω των προστίμων για τις παράνομες χωματερές και του τρόπου διαχείρισης αποβλήτων που όχι μόνο δεν τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά επιβαρύνει και το περιβάλλον. Από τότε που αναλάβαμε, έχουμε διαμορφώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των τελευταίων 65 δύσκολων περιπτώσεων προστίμων για τη λειτουργία και μη αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, το οποίο και υλοποιούμε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Εχουν ήδη αντιμετωπιστεί οι 15 από αυτές τις περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 50 αναμένεται να διευθετηθούν όλες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως το 2022», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Σε ποιες όμως περιοχές λειτουργούν ΧΑΔΑ και πόσα χρήματα καταβάλλονται ανά εξάμηνο; Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, η Ελλάδα πληρώνει 2 εκατ. ευρώ κάθε 6 μήνες για τις 50 παράνομες χωματερές. Τα ποσά, ανά περιοχή, κυμαίνονται στις 40.000 ευρώ και στις 80.000 ευρώ όταν πρόκειται για διπλό πρόστιμο.
Στην Ικαρία, υπάρχουν 3 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων στους δύο καταβάλλονται διπλά πρόστιμα, δηλαδή από 80.000 ευρώ και στον τρίτο 40.000 ευρώ κάθε 6 μήνες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δύο πρώτους έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασής τους, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα βγουν από τη λίστα.
Αντίστοιχα, στη Μεσσήνη υπάρχουν 4 ΧΑΔΑ και για καθέναν από αυτούς η χώρα πληρώνει 40.000 ευρώ ανά έξι μήνες, ενώ καλείται να «αποδείξει» πού θα μεταφερθούν τα απορρίμματα.
Στη Φολέγανδρο, το ποσό που καταβάλλεται ανά 6 μήνες ανέρχεται στις 40.000 ευρώ και βρίσκεται σε φάση προς δημοπράτηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε λειτουργία παραμένουν δύο χωματερές στην Ικαρία και από μία στην Yδρα, στη Σαντορίνη και την Κάλυμνο. Από τις προς αποκατάσταση, τρεις βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Αλεξάνδρεια, Σιθωνία) και δεκατρείς σε νησιά του Αιγαίου. Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα αποτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες. Συγκεκριμένα: σε Τρίπολη (2), Ανατολική Μάνη (1), Γορτυνία (2), Λουτράκι (2), Νότια Κυνουρία (1), Νεμέα (1), Βέλο-Βόχα (1), Κόρινθο (2), Τριφυλία (3), Μεσσήνη (4) και Οιχαλία (2).
Η αποκατάσταση των χωματερών και το κλείσιμο των νέων, όπου έχουν δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο, θα επιταχυνθούν με την ολοκλήρωση των εργασιών στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζονται σε σύμπραξη με ιδιώτη (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).
Μάλιστα, εκτιμάται ότι προς τα τέλη του καλοκαιριού θα είναι έτοιμες και έτσι θα εξαιρεθούν από τη λίστα μειώνοντας περαιτέρω τα πρόστιμα που καταβάλλει η Ελλάδα, καθώς μιλάμε για 21 συνολικά διαφορετικές χρηματικές ποινές.
Μέχρι σήμερα
Τι έχει γίνει όμως μέχρι σήμερα; Συγκεκριμένα, εντός του 2020, αποδείχθηκε η αποκατάσταση 8 ΧΑΔΑ (Κυθήρων, Μαραθώνα, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Καρύστου, Χαλκιδέων/θέση «Φάρος», Σερίφου, Πάρου και Λέρου) και η παύση λειτουργίας 2 ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Σίφνου), με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων. Σημειώνεται ότι η χώρα κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019. Κατά το β’ εξάμηνο του ίδιου έτους, αποδείχθηκε η παύση λειτουργίας 5 ΧΑΔΑ (Πάτμου, Κέας, Καρύστου, Σικίνου και Κάσου).
Συνολικά, για το β’ εξάμηνο του 2019 και για το 2020, το ετήσιο πρόστιμο απομειώθηκε κατά 1.200.000 ευρώ, μια μείωση της τάξης του 23%, μέσα σε μόλις 18 μήνες.
Πλέον, απομένουν 50 υπό εξέταση περιπτώσεις προστίμων, οι 25 από τις οποίες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ το 2021, ενώ οι υπόλοιπες εντός του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πρώτη φορά το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και για δεύτερη φορά το 2014 για 70 ενεργές και 223 κλειστές που δεν είχαν αποκατασταθεί. Από το 2014 έως σήμερα η Ελλάδα έχει συνολικά καταβάλει 58,88 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για τις χωματερές.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: «Βάζουμε τάξη σε μια άναρχη κατάσταση»
«Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, για τους οποίους η χώρα μας ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποτελούν μέρος της μεγάλης προσπάθειάς μας να βάλουμε τάξη σε μια άναρχη κατάσταση. Με μεθοδικότητα προχωράμε τον σχεδιασμό μας στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», είχε τονίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, έπειτα από τη μείωση 10 προστίμων για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων.
Διαβούλευση
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε τη διαβούλευση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021-2030. Κεντρικός στόχος του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων είναι να παράγονται λιγότερα απόβλητα στη χώρα.
Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων που προβλέπονται και αναμένονται αντίστοιχες ρυθμίσεις συγκαταλέγονται τα απόβλητα τροφίμων, τα πλαστικά μιας χρήσης, το χαρτί, οι συσκευασίες – πλαστικές σακούλες μεταφοράς, τα απόβλητα ηλεκτρικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι ειδικές κατηγορίες αστικών αποβλήτων (έπιπλα, ρούχα κ.λπ.), τα βιομηχανικά απόβλητα και τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr